Talas snežnih padavina u nedelju uveče i u ponedeljak, nove padavine već sredinom nedelje
24.1.2020. | 21:30 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)


Nad kontinentom što se vremena tiče u globalu ništa novo. I dalje dominacija zonalne (zapadne) struje i ciklona s okeana, s tim što će jači inverzni anticiklon dublje unutar kopna popustiti i dozvoliti upade frontalnih sistema s okeana. To će i kod nas usloviti padavine nakon dugo vremena. Drugog dana vikenda do nas stiže "prekaljeni" ciklon u fazi raspada, koji se dugo vremena vrteo oko Pirineja i severa Afrike. Taman će imati snage za turu kišnih, odnosno snežnih padavina u višim planinama pre nego se skroz ugasi. Sredinom predstojeće sedmice, frontalni sistem s okeana stiže do Alpa i svakako će kasnije usloviti novi talas padavina i kod nas.

Što se Kopaonika tiče, subota će još proteći u pretežno sunčanom vremenu, uz toplo vreme i nisku relativnu vlažnost. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura 3°C.

U nedelju naoblačenje, uz sve konkretniju i deblju oblačnost kako dan odmiče. Duvaće slab do umeren južni vetar. Maksimalna temperatura 1°C. Relativna vlažnost biće visoka. Kasnije u večernjim časovima očekuje se početak susnežice i mokrog snega, koji bi u nastavku noći uz jačanje padavina i pad temperature zamenio onaj "kvalitetniji", suvlji sneg na manjem minusu (-2°C).

U ponedeljak još ujutru i rano prepodne sa snegom, potom prestanak padavina. Biće i magle. Duvaće  umeren zapadni i severozapadni vetar. Maksimalna temperatura -1°C.

U utorak promenjivo oblačno, uz sunčane intervale i umeren jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura 1°C.

U sredu prolazno naoblačenje, nakratko sa susnežicom i snegom. I dalje će duvati umeren južni i jugozapadni vetar. Maksimalna temperatura 2°C.

Što se snežnih padavina tiče, očekuje se oko 7cm novog snega do ponedeljka prepodne.

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB