Za vikend se na Kopaoniku očekuje novih 25 do 30 cm snega uz veoma hladno vreme (FOTO)
27.12.2019. | 22:21 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)


Skandinavski anticiklon, koji se razvio tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, iako će se vrlo kratko tu i zadržati, omogućiće prvi malo konkretniji izliv hladnoće sa severoistoka Evrope ka oblasti Balkana. Vazdušna masa koja dolazi napokon ima snežnu granicu do nivoa mora, sa tačkom rose u dubljem minusu. Ipak, već na početku sledeće sedmice okean dodaje gas, ali iznad kopna Evrope ostaje prostran anticiklon koji bi uslovio "inverziju" i pravio barijeru dotoku izraženije toplote sa okeana ili Sredozemlja.

U sistemu izražene severne i severoistočne struje, navetrene strane planina u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, ali i Karpata uz hladnoću dobiće konkretan snežni pokrivač.

To će itekako važiti i za čitav masiv kopaoničkih planina. Dakle za vikend slede konkretne snežne padavine, sa nešto jačim intenzitetom posebno u subotu kasno uveče i dalje kroz noć na nedelju. Biće i vetrovito, duvaće umeren do jak severni vetar pa će vladati prava vejavica. Maksimalna temperatura sutra -8C, u nedelju još hladnije, do -12C. U ponedeljak i dalje veoma hladno, ali uglavnom suvo, mada će se zadržati oblačno vreme. Vetar istočni i severoistočni, u slabljenju. Maksimalna temperatura -10C.

U utorak jutro hladno sa jakim mrazom, tokom dana prolazno osetnije otopljenje na visini, ali se zbog veoma niske vlažnosti vazduha to neće ni osetiti. Sa otopljenjem stići se oblaci, ali će ostati uglavnom suvo. Maksimalna temperatura -1C. Vetar slab, zapadni i severozapadni.

U sredu opet hladnije, uz pojačan severni i severozapadni vetar. Biće dosta oblačnosti, ali bi se zadržalo suvo vreme. Biće i magle. Maksimalna temperatura -4C.

Što se tiče snežnih padavina za vikend, za očekivati je da padne 25 do 30 cm novog (svežeg) snega, ali će zbog sleganja postojećeg pokrivača i pojačanog vetra ukupna visina biti povećana za manji iznos, mada će ukupna visina snega svakako premašiti cifru od 60 cm.


Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB