Kopaonička škola prirodnog prava: Pravnici iz celog sveta okupiće se na početku zimske sezone
1.10.2015. | 00:07 -> 25.10.2016. | 11:33 | Press | KOMENTARI (3)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Kao i prethodnih godina, od 13. do 17. decembra na planini Kopaonik održava se tradicionalni kongres pravnika poznatiji kao Kopaonička škola prirodnog prava. Nekako, kao po običaju se kongresom pravnika otvara i ski sezonu na Kopaoniku, a jedna od tema je inacrt Građanskog zakonika koji Srbija nema uređenog od 1844. godine. Ove godine se održava 29. susret, a pravnici će otvoriti i novo krilo u okviru hotela Grand na Kopaoniku.

Nacrt Građanskog zakonika Srbije koji je od juna na javnoj raspravi, a koji naša zemlja nema uređenog od 1844. godine, jedna je od glavnih tema ovogodišnjeg susreta pravnika koji se već skoro tri decenije održava početkom decembra na Kopaoniku u okviru MK Mountain Resorta, istakli su poznati profesori Pravnog fakulteta i organizatori Kopaoničke škola prirodnog prava Slobodan Perović i Miodrag Orlić na konferenciji u beogradskom Hotelu 88 Rooms. 

Profesor Slobodan Perović najavio je seriju javnih rasprava koje će biti održane upravo na Kopaoničkoj školi koja je i inicirala njegovo donošenje, a kojoj je Vlada Srbije u junu dala rok od godinu dana za javnu raspravu. Na kraju javnih rasprava konačan tekst Građanskog zakonika biće upućen u zakonodavnu proceduru. “Nacrt Građanskog zakonika ima 2.800 članova, od kojih 480 članova ima i alternativna rešenja koja će biti definisana nakon rasprave stručne javnosti“, dodao je Perović.

Prema rečima profesora Miodraga Orlića, Građanski zakonik reguliše najvažnije ljudske odnose od rođenja do smrti, a to su porodični odnosi, nasledno pravo, sve oblike svojine i njenu zaštitu, obligacione odnose odnosno 53 različita ugovora i naknadu štete, kao i objektivnu odgovornost.

Ove godine se očekuje da Kopaonička škola, koja se prvenstveno bavi ljudskim pravima - pravo na život, pravo na slobodu, pravo na imovinu, pravo na intelektualnu tvorevinu, pravo na pravdu i pravo na pravnu državu, okupi više od hiljadu pravnika iz celog sveta, naveo je Orlić.

“Želimo da se vratimo tradiciji i zato smo odlučili da Kopaonika škola otvori ne samo zimsku sezonu na Kopaoniku, već i novi deo hotela Grand u okviru kojeg će biti 70 novih apartmana i konferencijski prostor kapaciteta preko 600 posetilaca, rekao je Nikola Avram, direktor MK Mountain Resorta. i dodao da je to investicija vredna 4 miliona evra i da će se novo krilo prostirati na šest i po hiljada kvadrata. 

Srbija je imala Građanski zakonik od 1844. godine kao treća država u Evropi, koji je međutim ukinut 1946.

Radna grupa za izgradu novog Građanskog zakonika formirana je 2006. godine.

Kongres se odvija u okviru usvojenog Heksagona, kroz šest oblasti (VI katedri). 

Kopaonička škola prirodnog prava prvi put je održana 1987. godine, a ove godine na 28. susretima pravnika očekuju se eminentni pravni teoretičari i praktičari, univerzitetski profesori, članovi akademija nauka, naučnih instituta, predstavnici sudova, advokature i drugih pravosudnih organizacija, upravnih i drugih državnih organa, privrednih, bankarskih i osiguravajućih organizacija ne samo iz Srbije i regiona, već i iz Rusije, Belorusije, Izraela, Nemačke, Engleske, Francuske, Brazila, Mađarske.

Njen osnivač je akademik prof. dr Slobodan Perović.

Više informacija na www.kopaonikschool.org