Izuzetno toplo vreme naredne nedelje (FOTO & VIDEO)
14.12.2019. | 21:40 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (7)


U predstojećem periodu ogroman deo kontinenta biće pod pozitivnom anomalijom, koja će posebno u delovima centralne, istočne Evrope i Balkana poprimiti karakteristike pravog temperaturnog ekstrema. Na visinama od 850mb i 500mb (približno 1500m i 5500 mnv) beležiće se jedne od najvećih pozitivnih anomalija u posmatranom referentnom periodu, od čak blizu 20 stepeni (1961-1990.). Jedino će u najsevernijim delovima Skandinavije i evropskog dela Rusije (najbliže polu) biti kakvih - takvih zimskih temperatura primerenih dobu godine. Hladnije od referentnog proseka biće samo na Pirinejima.

Što se Balkana i naše zemlje tiče, očekuje se toplo, pa i veoma toplo vreme u narednom periodu. Zbog relativno slabog vetra i moguće inverzije niži predeli će se ponegde malo i "izvući", ali u brdima i planinama iznad sledi zaista jedan loš temperaturni period, koji će ionako "krhku" zimu za sada što se snega tiče dodatno uzdrmati, jer se očekuje brže otapanje snežnog pokrivača.

Na Kopaoniku još koliko sutra samo hladno jutro, sa mrazom, a onda započinje taj toplotni priliv sa juga, pa će duže sunčane intervale temperatura izgurati do 7C, uz umeren južni i jugozapadni vetar. Popodne se očekuje umereno prolazno naoblačenje.

I narednih dana pretežno sunčano i sve toplije, uz dalje otapanje snežnog pokrivača. Topljenje će tek brzo ići jer će izostajati i mrazevi. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar. U utorak i sredu maksimalna temperatura će ići i do 13 stepeni. Od četvrtka temperatura u padu, ali i dalje ostaje veoma toplo vreme.Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB