U pripremi 4b - Pančičev vrh, 10 cm svežeg snega (FOTO)

12.12.2019. | 18:55 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (9)

U toku jučerašnjeg i današnjeg dana, na Kopaoniku se snežni pokrivač povećao za 10 cm, te je dostigao visinu od 16 cm. Sistem za veštačko osnežavanje je takođe aktiviran i prioritetno se osnežava staza 4b - Pančićev vrh. Ona je i sledeća je koja će se aktivirati kada se stvore uslovi za bezbedno skijanje.

Nezahvalno je prognozirati kada će to biti, ali verovatno u narednih 2 do 4 dana. Vremenske prilike nisu povoljne za kvalitetno veštačko osnežavanje zbog visoke vlažnosti vazduha (100%) i temperature u blagom minusu. Sama prognoza za narednu nedelju nije ohrabrujuća, pa je upitno koliko je i svrsishodno razvlačiti napravljeni veštački sneg, koji će tako biti daleko podložniji brzom topljenju, usled nepovoljnih vremenskih uslova.

Danas je u funkciji 5 od 23 instalacija, 6 od 42 staza i 1 od 30 ski puteva. Radno vreme ski centra je od 09:00 do 15:30 časova. Noćne staze nisu u funkciji. Trenutna temperatura na Pančićevom vrhu je -6°C, na Sunčanoj dolini -1°C, a na JAT apartmanima -3°C.

Prema podacima RHMZ vetar duva brzinom od 5 m/s (S), vlažnost vazduha je 100% i trenutni opis vremenskih prilika je - Slab sneg. Visina prirodnog snega je 16 cm dok ga na stazama ima utabanog od 10 do 30 cm. Svi putni pravci su prohodni uz obaveznu upotrebu zimske opreme. Za sutra se prognoziraju temperature od -4°C do -1°C sa prognoziranim opisom vremenskih prilika - Umereno oblačno.