Stiže prvi ovosezonski sneg na Kopaonik uz tanji snežni pokrivač
2.10.2019. | 21:42 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Nakon prilično duge "uspavanke", koja traje već preko mesec dana, praćena stabilnim vremenom sa izrazito malo padavina, došao je red da atmosferska dešavanja konkretnije "živnu". Kako smo već na početku oktobra, a nakon spomenutog dugog perioda monotonog i toplog vremena, za očekivati i jeste bilo da bi prvo jače zahlađenje moglo doneti i sneg u planinske oblasti iznad 1500 mnv, što je otprilike i u skladu sa srednjim datumom pojave prvog snega.

Prodor je tipičan, severozapadni, kao posledica prolaznog jačanja anticiklona u ciklonskoj seriji na severu Atlantika. Time se ostavlja dovoljno prostora da "odsečeni" ciklon sa centrom negde oko Baltika, zbog uspostavljanja meridionalne struje, svoj hladni front usmeri duboko ka unutrašnjosti kontinenta, a zatim dalje i ka njegovom krajnjem jugu. Takođe, tipično za ovakve prodore, usled pada vazdušnog pritiska u oblasti đenovskog zaliva na tom frontu se u spomenutoj oblasti obrazuje sekundarni ciklon, koji će imati bitan uticaj na vreme u našoj zemlji već od sutra ujutru. Ciklon se brzo izmeša dalje ka jugoistoku, pa će njegovo delovanje iznad naše zemlje prestati već u petak u prepodnevnim satima.

Što se Kopaonika tiče, sutra u zoru i rano ujutru biće malo kiše, dok će prepodne biti i kraćih sunčanih intervala kroz oblake. Zatim od sredine dana postepeno sve konkretnija oblačnost, ali svakako u početku sa kišom od ranog popodneva. Duvaće slab do umeren vetar, južnog i jugozapadnog pravca. Najtoplije sa temperaturom od 12°C biće oko 11h. Negde oko 13h, uslediće prolazak hladnog fronta uz pojačan severozapadni vetar i pad temperature. Temperatura će imati tendenciju opadanja sve do ponoći. U kasnijim večernjim satima, stiže i glavnina hladnoće na visini sa severa podkopaoničkih planina pa će kiša postepeno okrenuti na susnežicu, a zatim i na sneg. Očekuje se i formiranje manjeg snežnog pokrivača, visine 5-6cm. Temperatura će iza ponoći opasti u blagu negativu, ali će padavine imati tendenciju slabljenja.

U petak ujutru još sa provejavanjem snega ili sasvim slabim snegom, a zatim prestanak padavina. Od popodnevnih časova, postepeno smanjenje oblačnosti, a zatim uveče i potpuno razvedravanje. Snežni pokrivač će se postepeno otopiti. Vetar umeren, severni, maksimalna temperatura 4°C.

U subotu novo prolazno naoblačenje, ali zbog daljeg otopljenja sasvim slabe padavine biće jedino u obliku kiše i susnežice.  Duvaće slab severozapadni vetar. Maksimalna temperatura 6°C.

U nedelju malo do umereno oblačno, uz duže sunčane intervale i još stepen toplije, maksimalna temperatura do 7°C.

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB