Zdravstvena zaštita na Kopaoniku
2.12.2007. | 16:45 -> 3.12. | 01:25 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (39)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Većina ljudi koja posećuje Kopaonik čula je priču o povredama na skijalištu ali mali broj njih shvata koliko je rizično povrediti se na stotinak kilometara od prvog kliničkog centra, dok se i sam ne nađe u takvoj situaciji. Kopaonik kao naš najveći skijaški turistički centar koji pretenduje da postane lider u okruženju, ima samo jednu ambulantu sa dva doktora opšte medicine i jednom medicinskom sestrom. Najosnovniju pomoć i prevoz  do ambulante pružiće vam neko iz Gorske službe spasavanje (GSS) uz podršku radnika iz Skijališta Srbije tako da obavezno imajte njihov broj telefona pri ruci (063/466-466). Ambulanta radi do pola četiri i nema svoje sanitetsko vozilo tako da u slučaju teže povrede neće imati ko da vas preveze do najbližeg kliničkog centra, a posle pola četiri ni ko da vas pregleda.

Autor ovog portala, u subotu tokom skijaškog dana, imao je priliku da iskusi sve ovo i spozna koliko je zdravstvena zaštita na Kopaoniku na niskom nivou. Naime njegova lepša polovina, koja je takođe jedan od autora ovog sajta, doživela je težu povredu tokom skijanja.

Nesmotrenošću ili neznanjem bordera na stazi broj 5 popularno zvanoj "Konzerva", zadobila je duboku otvorenu ranu na butnom mišiću. Brzom reakcijom GSS-a i radnika JP "Skijališta Srbije" prevezena je u ambulantu gde su joj prvu pomoć ukazali dežurni lekari. Nažalost povreda je bila takve prirode da lekar opšte prakse nije bio u mogućnosti da je sanira. Sve što je bilo u njihovoj moći jeste da pruže prvu pomoć i napišu uput za bolnicu u gradu pa našoj želji. Za sve drugo prepušteni ste sami sebi!

Da li je moguće da Kopaonik koji u špicu sezone ima turista koliko omanji grad stanovnika nema savremenu zdravstvenu ustanovu sa bar lekarima specijalistima za povrede koje se mogu desiti na skijalištu (ortopedija, traumatologija, hirurgija i sl.). Da li je moguće da ne postoji vozilo hitne pomoći, a o helikopteru i da ne govorimo?! Gde ide novac od boravišne takse koju plaća svaki turista u dnevnom iznosu od 100 dinara opštini Raška, odnosno opštini Brus, gde ide novac od ski karata, gde idu sredstva od poreza na imovinu koju plaćaju svi smešteni kapaciteti…? Da li je moguće da se od tolikih sredstava ne može odvojiti deo za adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu ustanovu, radnike i vozila na Kopaoniku?

Ovom prilikom želeli bismo da se zahvalimo GSS-u, radnicima JP SS i zdravstvenim radnicima ambulante na Kopaoniku koji su radili ono što je bilo u njihovoj moći.

Posebnu zahvalnost dugujemo Estetsko i plastičnohirurškom centru Maraš i Dr Nikoli Maraš specijalisti za plastr. i rekonstr. hirurgiju iz Kragujevca.

Neka ovo ujedno bude i apel i poziv korisnicima skijališta na poštovanje pravila ponašanja na skijalištu.