Nova snežna epizoda na Kopaoniku između subote i nedelje, sa njom povratak zimskih temperatura
13.12.2017. | 21:26 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Do vikenda, veći deo Evrope biće pod uticajem polja niskog pritiska, koji uslovljava snažan i prostran ciklon, sa centrom iznad Skandinavije. Zatim dolazi do širenja grebena azorskog anticiklona sa Atlantika dublje unutar kopna zapadne, severozapadne i delom centralne Evrope. To će omogućiti uspostavljanje meridionalnog strujanja, tako da će hladan vazduh, u sklopu hladnog fronta iz viših, severnih oblasti biti u stanju da se raširi ka jugu. Upravo taj "izliv" hladnoće uzrokovaće formiranje ciklona u oblasti Jadrana u subotu popodne. Taj ciklon će značajnije uticati na vreme kod nas, a svojim daljim odmicanjem na istok tokom nedelje, omogućiće priliv još hladnijeg vazduha ka Balkanskom poluostrvu.


Što se Kopaonika tiče, sutra se, nakon vedrine i pretežnog sunčanog prepodneva, očekuje postepeno naoblačenje sa zapada, a tokom večeri može biti sasvim slabe susnežice. Vetar slab umeren, jugozapadni. Maksimalna temperatura do 1 stepen.


U petak ostaje umereno do pretežno oblačno, većinom suvo. Malo kiše može biti tek u kasnim večernjim časovima. Vetar pojačan, južni, na Pančiću sa udarima olujne jačine. Biće i magle. Maksimalna temperatura iznosiće 3 stepena.

U subotu tokom većeg dela dana će i dalje biti zastupljen pojačan vetar južnih pravaca. Biće oblačno i maglovito, posebno u višim zonama planine. Maksimalna temperatura do 2 stepena. U prvom delu dana uglavnom suvo, a zatim sa padavinama. U početku će to biti kiša, dok će samo na krajnjem vrhu planine od početka padati susnežica i sneg. Kasnije, uz jačanje padavina susnežica i sneg će preovladati i u samom naselju. Tokom kasnijih večernjih sati, uz prolazak hladnog fronta, te okretanjem vetra na severne smerove padaće onaj pravi, zimski sneg, na temperaturi u sigurnom minusu. Glavnina padavina će se taman poklopiti sa nailaskom hladnog vazduha na visini.

U nedelju oblačno, osetno hladnije, povremeno sa snegom. Duvaće pojačan severni i severozapadni vetar. Maksimalna temperatura do -7 stepeni.

U ponedeljak se zadržava umereno do potpuno oblačno, vrlo hladno vreme, uz severni vetar koji će biti u slabljenju. Biće i provejavanja slabog snega. Maksimalna temperatura -8 stepeni.

Što se snežnog pokrivača tiče, očekuje se da bi do nedelje popodne palo 20-ak cm novog snega.U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB