Narednih dana toplije, uz postepeno otapanje snežnog pokrivača

21.11.2017. | 03:57 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)
Sve do kraja aktuelne sedmice, vreme iznad Balkana, ali i većeg dela Evrope će biti pod uticajem snažnog ciklona koji će se formirati blizu Velike Britanije, usled advekcije hladne vazdušne mase sa severa, preko Grenlanda i Islanda dalje na jug ka prostranstvima severnog dela Atlantika. Samim time, veći deo kopnene Evrope će tom ciklonu biti na prednjoj strani, odnosno u toplom sektoru, pa će krenuti advekcija toplijeg vazduha iz oblasti Sredozemlja u preovlađujućoj južnoj i jugozapadnoj struji. Tek prema samom kraju nedelje bi se taj ciklon značajnije pomakao ka istoku, tako da njegov hladni front krene da se premešta preko zapadne i centralne Evrope ka Alpima.
Što se Kopaonika konkretno tiče, danas od drugog dela dana kreće ta advekcija toplijeg vazduha u sklopu gore pomenutog ciklona, pa će maksimalna temperatura dostići nulti podeok. Biće dosta oblaka, kao i magle, posebno u višim delovima planine. Vetar će biti umeren, zapadni i severozapadni.

Od srede do nedelje vreme će biti uglavnom sunčano, uz tek dekorativnu visoku oblačnost. Maksimalna temperatura će imati tendenciju rasta iz dana u dan. U sredu će maksimalna temperatura biti već oko 5 stepeni, dok bi se za dane vikenda približila i 10-om podeoku na celzijusovoj skali. Snežni pokrivač će se topiti, jer dužem "održavanju" snega ni relativna vlažnost ne ide na ruku,te ni ona neće biti niska. 

U petak i za dane vikenda izostali bi i jutarnji mrazevi. Do petka će duvati slab do umeren vetar zapadnih pravaca, a za dane vikenda vetar će biti u skretanju na južni, te će biti u pojačanju.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB