Prognoza vremena za Ski opening na Kopaoniku
4.12.2016. | 23:53 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Iako prognoze izvan intervala od 7, najviše do 10 dana treba uzeti sa rezervom, u ovakvoj sinoptičkoj situaciji koja se postavlja nad našim krajevima i dobrim delom Evrope, ona je apsolutno izvesna. Dakle, nad nama i većim delom Evrope nastavlja se totalna dominacija anticiklonarnog vremena, koji podražava vreme bez padavina, često i bez oblaka, izuzev onih niskih koji se mogu javiti zajedno sa maglom samo u nizijama.

Jedino sto će se iole kratkotrajno promeniti  je položaj samog centra anticiklona. Naime, u utorak i sredu on će centrom biti severnije od nas, pa će na njegovom istočnom rubu ka nama skliznuti rubni deo hladnoće koji se glavninom spusta preko istoka Evrope dalje ka oblasti Crnog mora. Nakon toga, centar anticiklona centrom se postavlja nad naše krajeve, dolazi do jačanja zonalne struje i takvo će stanje sasvim izvesno potrajati.

To postavljanje centra anticiklona iznad nas označiće potpunu vedrinu, uz slaba strujanja (posebno u niziji) i postepen rast temperature na visini, dok će magla i inverzija zavladati u nižim predelima. Kako će nad nama ostati suvi, kontinentalni vazduh, on će imati jako nisku tačku rose, odnosno vrlo nisku relativnu vlažnost.

Posvetimo se sada samom terminu Ski openinga:

Četvrtak:

Nakon vrlo hladnog jutra, uslediće pretežno sunčan i hladan dan. Jutarnja temperatura bi iznosila oko -11 stepeni, dok bi dnevna izgurala do +2. Relativna vlažnost u najtoplijem delu dana biće niska, oko 30%. Vetar će biti zapadnih pravaca, sasvim slab, jedino u visim zonama planine do umeren.

Petak:

Bez promene, jutro hladno sa mrazom, minimalna temperatura oko -6. Danju sunčano i toplo, uz tek malo visoke oblačnosti na kraju dana. Vetar slab, pretežno severozapadni, na vrhu planine jedino na udare povremeno umeren ili pojačan. Maksimalna temperatura do +6, ali uz jako nisku vlagu tokom dana (tek oko 20%).

Subota:

Nastavlja se ista situacija, jutro hladno uz mraz i -5 stepeni, dan sunčan i topao uz +7 stepeni. Vlaga i dalje jako niska, izmelju 15 i 20%. Vetar uglavnom slab i dalje pretežno zapadni i severozapadni.

Nedelja:

Jutro nešto toplije, minimalac oko -3 stepena, dok će maksimum uz vedro vreme izgurati do +8 stepeni. Vlažnost izuzetno niska, između 10 i 15% u najtoplijem delu dana. Vetar i dalje slab, u skretanju na južni i jugozapadni.

Usled jako niskih vrednosti vlage, uopšte ne treba brinuti zbog visokih temperatura tokom dana. Sneg će se na samoj površini zemlje "zacementirati", te će topljenje biti minimalno, a uslovi za skijanje idealni.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB

Pogledajte još: