Humanitarna trka: Prikupljena sredstva za kupovinu jednog aprata za skrining sluha (FOTO & VIDEO)
9.3.2016. | 17:28 | Takmičenja | KOMENTARI (1)


 Skijališta Srbije, Blic Fondacija i MK Mountain Resort organizovali su danas na Kopaoniku humanitarnu ski-trku sa koje je sav prihod namenjen za kupovinu aparata za skrining sluha kod novorođenčadi. U humanitarnoj ski-trci na stazi Karaman greben je učestvovalo 95 skijaša, a zajedno sa kompanijom Ringier Axel Springer prikupljena su sredstva za nabavku jednog aparata za skrinig sluha kod novorođenčadi. Najbolje vreme je ostvario Dejan Lemić (27,59), drugo mesto je osvojio Aca Đorđević (27,65) a treće Ivica Blagojević (28,52).

„Skijališta Srbije su na ovaj način želela da daju doprinos akciji, kako bi se prikupila sredstva za nabavku aparata za skrinig sluha kod novorođenčadi. U trci je učestvovalo 95 takmičara, a prikupljena su sredstva za nabavku jednog aparata za skrinig sluha kod novorođenčadi”, izjavio je vd direktora Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić. 

On je pozvao sve kompanije da se priključe akciji i da daju doprinos i pomognu da se prikupe sredstva za nabavku aprata za 58 porodilišta u Srbiji.

U Srbiji se svake godine rodi 60.000 beba, a oko 300 se rodi sa oštećenim sluhom. Zbog nedostatka tih uređaja, oštećenje sluha kod dece se kasno otkrije i posledice budu znatno veće nego kada bi se gluvoća otkrila odmah po rođenju. "Blic fondacija" je 4. marta pokrenula akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod beba. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije.

“Veliki odziv na današnjoj humanitarnoj trci na Kopaoniku je još jedan dokaz da je Srbija zemlja humanih ljudi. Naša akcija je već naišla na izuzetna odjek i podršku, i ja sam sigurna da će "Blic fondacija" zahvaljujući ljudima velikog srca u narednih par meseci sva porodilišta u Srbiji opremiti aparatima za rani skrining sluha kod novorođenčadi”, kazala je upraviteljica "Blic fondacije" i generalna direktorka kompanije "Ringier Axsel Sprenger" Jelana Drakulić Petrović.