Prolazni hladni front u četvrtak, za vikend opet stabilno

2.2.2016. | 16:27 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)

Današnji dan obeležilo je prisustvo jako tople vazdušne mase iznad naših krajeva, kao uostalom i iznad većeg dela centralne i južne Evrope, koja se takođe očekuje i u toku sutrašnjeg dana. Zato će današnji i sutrašnji dan na Kopaoniku biti znatno iznad proseka što se tiče temperature, koja će dostizati i 10 stepeni, uprkos konkretnijem snežnom pokrivaču.

U sredu krajem dana i uveče bi se ka balkanskom poluostrvu, zahvaljujući povoljnom prolaznom jačanju grebena anticiklona iznad zapadne Evrope, spustio hladan front tih ciklona koji se premeštaju severno, preko Skandinavije. Očekuje se i razvoj plitkog sekundarnog centra ciklona na jugu Jadrana.

Zahlađenje se u našim krajevima očekuje u noći između srede i četvrtka, kada će front proći preko naših krajeva praćen pojačanim severnim vetrom. Obzirom da se front očekuje neposredno pre padavina, uz naglo zahlađenje, sve padavine bi bile u obliku snega na Kopaoniku. Očekuje se 9-10 cm snega, praćenog pojačanim severnim vetrom. Glavnina padavina bi bila u četvrtak prepodne, dok se već prema kraju dana očekuje prestanak padavina i delimično razvedravanje.

U petak stiže oblačnost toplog fronta, dakle već će slediti postepeno otopljenje na visini, uz moguće slabe snežne padavine u toku popodneva. U toku noći doći će do postepenog razvedravanja.

Vikend će obeležiti stabilno sunčano vreme, uz dosta nisku relativnu vlažnost vazduha, pa će tada biti pravo uživanje za skijanje. Slično vreme će se zadržati i u ponedeljak, ali uz postepeno više oblaka prema kraju dana.

Za ski sezonu 2015/2016., web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB