Postepeno ublažavanje, a zatim i potiskivanje hladnoće u narednom periodu

22.1.2016. | 20:34 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (2)
Ključan faktor za vremenske prilike narednih dana jeste ponovno jačanje islandskog minimuma ili depresije, koji će u narednom periodu zagospodariti vremenom nad čitavom Evropom, odnosno doneti povratak takozvane zonalne situacije. Samim time, vrlo hladna vazdušna masa koja je bila prisutna poslednjih šest do sedam dana nad većim delom Evrope, odnosno Srbije i Kopaonika, biće potisnuta daleko u Aziju.
 
U subotu, nakon ledenog jutra sledi sunčan i jako hladan dan, ali u noći na nedelju stižu prvi znaci otopljenja, odnosno topli front i njemu pripadajući oblačni sistem. Kako se topliji vazduh u svom prodiranju uzdiže iznad hladnog u visinu, tako se i on kao takav hladi i kondenzuje, te dolazi do stvaranja padavina.

Upravo zbog toga nedelja će od prepodnevnih sati doneti snežne padavine na Kopaoniku, ali bez nekih većih količina (6-7 cm). U drugom delu noći na ponedeljak očekuje se prestanak padavina.

U ponedeljak u toku dana stižu novi oblaci u sklopu još jednog toplog fronta, pa se uveče i tokom noći ponovo očekuje nešto snega (verovatno oko 5-6 cm).

U utorak prepodne postepeni prestanak padavina, a zatim ka kraju dana i razvedravanje.

Od srede nad naše krajeve se instalira greben azorskog anticiklona, uz dalji porast temperatura na visini. Ipak, kako bi vreme bilo uglavnom bez oblačnosti i vetra, došlo bi i do inverzije, pa bi na planinama mogao nastupiti idealan period za skijanje- sunčano i toplo vreme, uz nisku relativnu vlažnost.
 
Za ski sezonu 2015/2016., web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB