Pred nama je tri do četiri dana znatno toplijeg i promenjivog vremena, sa dosta oblaka

8.1.2016. | 17:24 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)
Pred nama je tri do četiri dana znatno toplijeg i promenjivog vremena, sa dosta oblaka. Prolazni hladni front stiže u utorak, a konkretnije zahlađenje moguće je posle tek pravoslavne Nove godine.

U naredna tri do četiri dana naš region, kao i čitava centralna i južna Evropa, će se nalaziti u toplom sektoru jakih ciklona koji se izmeštaju preko severa Evrope. Jedna bitna razlika od one koje smo imali u decembru je da sada anticiklon neće biti iznad nas, već južnije, pa će iznad naših krajeva postoji gradijent pristika u smeru jug-sever.
 
Rezultat toga, posebno na planinama odnosno Kopaoniku, je da neće biti tihog vremena, bez vetra, već će čitav period duvati umeren do pojačan vetar, pretežno sa jugozapada. To nikako neće ići na ruku zadržavaju i sporijem topljenju snega, jer samim time se znatno smanjuju uslovi za pojavu mraza. Još jedan "neprijatelj" će biti i oblačnost koja će biti stalno pristuna u okolini naših krajeva, uz česta prolazna naoblačenja, koja će takođe remetiti konkretnije izračivanje.
 
U nedelju može biti i nešto kiše, a zbog dosta oblaka javiće se i povremena magla. Maksimalne temperature će svakako biti iznad nule, tipično oko 3 do 4C ali će zavisi od oblačnosti i magle.

U utorak se očekuje prolazni hladni front, pa će u našim krajevima doći do prodora nešto svežijeg vazduha sa okeana, koji bi na planinama iznad 1400m doneo prolazni sneg (7-8cm).

13. januara vreme će ostati promenjivo, te nešto hladnije, uz moguć sneg. Nakon pravoslavne Nove godine, može ponovo doći do povratka zime u konkretnijem obliku nad Evropom, ali o tome detaljnije kada se modeli konkretnije usaglase.
 
Za ski sezonu 2015/2016., web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB