Prodor arktičkog vazduha sa severoistoka, ali i dalje uz dominaciju visokog pritiska

26.12.2015. | 22:46 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (6)
Sve do kraja godine vreme u našim krajevima obeležiće polje povišenog vazdušnog pritiska. No, kako će ono predstojećih dana jačati i severnije od nas, doćiće do izmeštanja njegovog centra nad Skandinaviju. To će usloviti da ka istočnim i centralnim delovima Evrope, a zatim i ka Balkanu napokon krene da struji hladan arktički vazduh iz Rusije. Takva vazdušna masa, poreklom iz dalekih severnih kontinentalnih širina, je veoma hladna, pa će i temperature biti u naglom padu od noći utorak na sredu. Temperatura na 850 milibarskoj površini (tipično 1450 mnv) bi sa sadašnjih 7.8 stepeni u plusu, prva dva dana predstojeće godine, mogla opasti do -15 stepeni. Ovakva vazdušna masa, pošto je poreklom kontinentalna, obično je suva, ali ipak će biti uslova za slabije snežne padavine u sredu u drugom delu dana, te u četvrtak u brdsko-planinskom delu zemlje.

Na Kopaoniku se do utorka nastavlja sunčano vreme, a između utorka i srede kreće konkretnije zahlađenje, uz postepeno naoblačenje u sredu ujutru i prepodne. Kasnije prema večeri, kao i kroz četvrtak do kasnih popodnevnih sati, moguć je i slab sneg. Temperature, kako jutarnje tako i maksimalne biće u daljnjem padu.

Hoće li ova arktička hladnoća izdejstvovati i neki ciklon početkom iduće godine, još uvek je nesigurno. Ono što jeste je da se stiču savršeni uslovi za neometan rad topova, odnosno sistema za veštačko osnežavanja.

Za ski sezonu 2015/2016., web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB