Naredni period u znaku stabilnog i sunčanog vremena na Kopaoniku
14.12.2015. | 23:58 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)


Već od prvih dana decembra, ponovo je došlo do uspostave takozvane zonalne struje. Sama zonalna struja proizilazi iz izraženog polarnog vorteksa. Kao što mu i samo ime kaže, zonalno strujanje, koje prati snažna mlazna struja i zapadni vetrovi, sprečava, tj. blokira bilo kakvo značajnije prodiranje hladnoće ka jugu. Jednostavno, sva hladnoća je ''''zarobljena'''' daleko na severu Evrope.

Trenutno su dva značajna vremenska faktora jako izraženi islandski minimum i azorski anticiklon.  Islandski minimum rezultira jako snažnim ciklonima i to po nekoliko u seriji, pa su česte oluje na zapadu, severozapadu Evrope (Britanija, Francuska, sever Nemačke, Danska...). Istovremeno, nad centralnom i južnom Evropom gospodari azorski anticiklon. To automatski znaci da je Sredozemlje mirno, bez ikakvih uslova za ciklogenezu. Jedino što do naših krajeva može stići, u ovakvoj sinoptičkoj situaciji, su prolazni hladni frontovi, koji nas tek rubno zakače, te su obično suvi ili daju vrlo malo padavina.

Kako se ovakvo stanje održava na kartama do daljeg, situacija je vrlo jasna. Dominira anticiklonarno, stabilno i suvo vreme. Zbog anticiklona, u nizijama je često magla i niska oblačnost, uz znatno hladnije vreme. Na Kopaoniku, kao i u svim brdsko planinskim krajevima je sunčano, uz nisku vlagu, te su temperature znatno iznad proseka. Izuzetak su 16. decembar, te verovatno period oko 22 i 23. decembra, kada bi rubno preko nas prošao front, uz neko prolazno zahlađenje te nešto severnih vetrova. Sa tim frontovima biće i prolaznog naoblačenja, ali se zadržava suvo vreme.

Za predstojeću ski sezonu, web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB