Snežna euforija može da krene, izgledno formiranje značajnijeg snežnog pokrivača

22.11.2015. | 13:50 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (7)

Nakon "neuspešnog" prvog ciklona ovog vikenda, kada smo ostali "kratki" sa snegom dok su istovremeno planine zapadnog Balkana odlično profitirale, na red dolazi i Kopaonik.
 
U ponedeljak, daljim napredovanjem hladnijeg vazduha ka jugu, u Sredozemlju ispred obala jugozapadne Italije, stvoriće se novi ciklon, na znatno povoljnijem položaju po Kopaonik. Obzirom na to da će oblačnost dolaziti sa jugozapada, padavine će se u ponedeljak prema kraju dana brzo širiti ka Balkanu. Slabije snežne padavine bi na Kopaoniku krenule već od noći između ponedeljka i utorka, dok bi po trenutnim izlazima najjače bile od utorka uveče do srede popodne.
 
Pri svom kretanju ka nama, ciklon će "ubaciti" nešto topline ispred sebe u višim slojevima, pa bi temperaturno utorak (posebno u toku dana) bio graničan, te bi sneg verovatno padao na temperaturama u blagoj pozitivi, ali bi se prema kraju dana hladnoća sa severa  ponovo postepeno spuštala, uz severoistočni vetar u pojačanju.
 
Između srede i četvrtka bi usledio prolazan prestanak padavina. No, već u četvrtak ujutu dolazi do novog formiranja ciklona na jugu Italije, koji će obezbediti nove snežne padavine od četvrtka uveče i dalje kroz petak, a verovatno delom i kroz subotu. Taj sneg će biti na temperaturama u sigurnom minusu kako se čini, uz dosta severoistočnog vetra.
 
Uglavnom, suma sumarum, na Kopaoniku bi se do sledećeg vikenda moglo skupiti i do 35cm snega, što će svakako biti odlična uvertira za predstojeći ski opening!
 
Za predstojeću ski sezonu, web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB