U četvrtak se očekuje prvi sneg u sezoni 2015/2016.

22.10.2015. | 03:33 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)
Meteorološki modeli su bili istrajni poslednjih 7 do 8 dana i dobro su predvideli razvoj situacije na Kopaoniku. Već neko vreme, prisutna je hladnija masa nad centralnim delom Evrope koja je jačanjem anticiklona iznad istog, uz visinski ciklon na Jadranu, pogurana dalje na jugoistok ka Balkanu.

U utorak, kasnije popodne i uveče došlo je do bitnijeg pada temperature na visini. U slučaju Kopaonika pad temperature bio sa 8°C na -2°C, uz vetar koji se okrenuo sa jugozapadnog na severni. Kako je hladan vazduh nadirao, tako su i padavine brzo odlazile dalje na istok, pa je samo bilo kratkotrajno sitnijeg snega.

Situacija koja će obeležiti sutrašnji dan je mnogo više primamljiva te je možemo i nazvati pravom zimskom. Na ovaj prodor hladnoće u naše prostore odreagovao jug Balkana, pa dolazi do formiranja ciklona. Kako se nad Srbijom zadržava hladan vazduh, snežne padavine su sigurne na planinama iznad 1200-1250 mnv.

Modeli su malo oklevali sa uspinjanjem padavina u unutrašnjost Balkana, ali su se ipak na kraju složili te se konkretno za Kopaonik daje nekih 7-8 mm padavina. Biće to suv sneg, na temperaturi u manjem minusu uz prisutan i pojačan severoistočni vetar, posebno prema kraju dana. Početak konstatnih padavina najverovatnije se očekuje nakon 14h.
 
Za predstojeću ski sezonu, web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 48 sati, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>
 

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB