Završetak dominacije mirnog i stabilnog vremena na Kopaoniku

21.2.2015. | 23:43 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)
Dominacija stabilnog i mirnog vremena se završava u nedelju, sa prvim u nizu ciklona koji će se formirati u Jadranu i obeležiti vreme tokom većeg dela predstojeće sedmice. Ovi cikloni će biti više prolećni nego zimski, a hladnoće za sneg će mahom biti sano za najviše planinske zone. Nekih bitnijih padavina neće biti, makar ne do petka.

Prvi ciklon u nizu u nedelju donosi uslove za slabe padavine u vidu susnežice i snega. Usled "feniranja" južnim vetrom padavine sa mora će se sušiti na svom putu dublje u kopno Balkana. Postojaće i uslova i za maglu.

U ponedeljak ujutru i prepodne su moguće slabije padavine, a zatim sledi prestanak i delimično razvedravanje. Prognozirane temperature su nekoliko stepeni u plusu.

Utorak će biti suv, sa temperaturama u sigurnom plusu ali uz sve više i više oblaka, posebno prema kraju dana kada će jačati jugoistočni vetar.

U sredu se očekuje vetrovito i promenjivo oblačno vreme uz uslove za sneg ili "pljuskove" snega. Krajem dana će doći do priliva hladnijeg vazduha sa zapada, uz promenu pravca vetra na zapadni i jugozapadni.

U četvrtak takođe promenjivo vreme, prepodne suvo, a popodnevni i večernji sati trebalo bi da donesu uslove za nove snežne padavine.

Petak i vikend donose dodatni pad temperature, a vetar će biti u skretanju na severne pravce. Uslovi za padavine se nastavljaju ali su modeli neodlučni oko prognoziranih količina. Uglavnom, zasad je sasvim sigurno da do petka ukupno neće biti bitnijih padavina.

Za infoKOP Ivan Nikolendžić -KimiVB