Sredinom predstojeće nedelje u najavi dominacija anticiklonarnog odnosno stabilnog vremena

7.2.2015. | 17:44 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (2)
Sa snežnim padavinama od petka, Kopaonik se približio trocifrenoj vrednosti visine snežnog pokrivača. Obzirom da je srednja vrednost od kada se vrši merenje 51cm, visina snega je i više nego odlična. To svakako garantuje nastavak dobre zimske sezone. Kao šlag na tortu ide nam i upornost modela u crtanju anticiklona iznad ne samo dobrog dela Atlantika, već i većeg dela evropskog kontinenta.

Na naše krajeve će tokom nedelje, svojim hladnim frontom, delovati ciklon sa severoistoka Evrope. Očekuje se jak severni i severozapadni vetar uz pljuskove snega i nagli pad temperature. Vetar i pljuskovi snega bi se, kako model kaže, nastavili i u ponedeljak uz dalji pa temperature.

Kako će vetar donositi padavine sa severa, navetrene strane planine bi mogle dobiti obilan sneg. Činjenica je da se sa pljuskovima snega nikad ne zna ali pri ovakvom strujanju, za Kopaonik omiljenom, nema sumnje da ćemo dobro proći.

Tokom utoraka nam se anticiklon dodatno priblizava. Delovalo je da će od tada krenuti stabilno i sunčano vreme ali je ipak uvedena mogućnost za sneg odnosno prolazne padavine u vidu toplog fronta jer će temperatura biti u porastu.

Od srede odnosno četvrtka anticiklon se će biti iznad nas i tu vise nema sumnje da sledi stabilno i sunčano vreme na Kopaoniku uz uglavnom slabe vetrove promenjivog pravca. U prevodu raj za skijaše i skijanje.
 
Za infoKOP Ivan Nikolendžić - KimiVB