Kralj belog sporta i dobrog provoda
26.2.2007. | 16:40 -> 16:42 | Press | KOMENTARI (33)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


      Da je Kopaonik naš raj za skijaše i sve ljubitelje zimskih avantura potvrđuje interesovanje sve većeg broja stranih turista. Slobodnih mesta trenutno nema, a svi koji pred zalazak sezone planiraju da ga posete moraju da rezervišu smeštaj bar desetak dana unapred. Tome je svakako doprinelo i dobro skijanje kojeg na popularnom Kopu uvek ima. Kompletno skijalište je u funkciji, staze su uvek sređene zahvaljujući angažovanosti službe JP Skijališta Srbije, a put do vrha prohodan je zahvaljujući zimskoj službi.
      Prvi dani februara doneli su "planinskoj lepotici" nove centimetre snežnog pokrivača, što je svakako najveća radost za sve koji se spremaju put ovog planinskog centra. Stari dobri "Krčmar" ponovo radi kao nekad za sve prave ljubitelje dobrog skijanja.
      Kakva je situacija na "Pančiću", ima li magle? A je l’ ima leda? - uobičajena su pitanja koja iskusni skijaši postavljaju svojim "kolegama" koji su pre njih, od ranih jutarnjih časova, izašli na stazu.
      Oni manje iskusni, s druge strane, "šlepaju" se uz svog poznanika u pokušaju da ih dostignu uz što manje padova.
      Sunčani konaci na Kopaoniku na nadmorskoj visini od 1770 metara pravi su mali grad velikog srca koji punim plućima živi i danju i noću. Ovo mesto za svakoga ima ponešto. Za zabavu, sport, rekreaciju, odmor i neophodno punjenje baterija, Kopaonik se preporučuje sam od sebe jer se s krova Srbije pruža najlepši pogled i stvaraju uspomene za čitav život. Raznolika ponuda popularnih proverenih, ali i novih atraktivnih lokala i restorana, zadovoljava sve potrebe turista, jer svako nađe nešto za svoju dušu i odmor na planinskom suncu.
      Noćni provod priča je za sebe. Etno kuće i restorani "nikli" su na sve strane. Posetiocima pružaju kompletnu ponudu srpske narodne kuhinje uz zvuke tradicionalne muzike i neizbežno ognjište, ili kamin na sredini prostorije. S druge strane, tu su savremeni restorani i diskoteke koji obezbeđuju zabavu do kasno u noć kakve se ne bi postideli ni čuveni svetski zimski centri. Cene usluga i jednog i drugog vida noćnog života su prihvatljive i na nivou cenovnika popularnih beogradskih lokala.
      Ipak, glavna zabava na Kopaoniku je na snegu. On raspolaže s više od 60 kilometra uređenih alpskih staza od kojih je 11 lakih, tri srednje lake, po dve srednje i srednje teške, ali i četiri teške staze. Među njima su i tri staze za slalom, veleslalom i spust prema standardu Svetske skijaške organizacije FIS. Staza Malo jezero pored samih Konaka omogućava i noćno skijanje, što dodatno doprinosi doživljaju na planinskoj lepotici.
      Značajno je napomenuti da su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela po sistemu "ski to door". Staze opslužuje sistem od 23 žičare ukupnog kapaciteta 27.500 skijaša na čas, što ga svrstava u red najvećih ski centara u ovom delu Evrope. Centar raspolaže s pet četvoroseda, isto toliko dvosedešnica, četiri ski lifta tipa sidro, 11 "tanjirača" i četiri bebi ski lifta. Pored staza za alpske discipline na Kopaoniku postoji 20 kilometara staza za nordijsko skijanje.
Izvor: Radovan Bibić - Danas