Kako izgleda kampovati na Kopaoniku na -20C?
13.1.2015. | 00:22 -> 00:58 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (7)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Pre desetak dana, rano ujutru, dok je napolju temperatura bila i ispod -20C, zazvonio je naš redakcijiski telefon. Sa druge strane "žice" postavljeno nam je iznenađujuće pitanje: "Gde trenutno mogu kampovati na Kopaoniku?" To je bio Miloš Andrić, tridesetogodišnjak iz Loznice po zanimanju tehničar na polju instalacije telekomunikacione opreme u mobilnoj telefoniji skandinavskih zemalja.

Sednem, osvrnem se iza sebe i samo se nasmešim - počinje priču naš sagovornik Miloš Andrić, zaljubljenik u paraglajding, freestyle inline, biciklizam, slobodno penjanje, motorno zmajarstvo, mountainboarding, snowboarding jednom rečuju zaljubljenik u ekstremne sportove.

Prošlo je nekoliko dana od kako se završilo njegovo kampovnaje na -20C na Kopaoniku i sada Milošu ostaje da se priseća kako je bilo ali i da sačeka novu priliku da sve to ponovi.

Sve je to u suštini bio jako dobar "trip" - počinje priču Miloš, spavanje pod otvorenim nebom, izazov, staza odmah pored "kuće", psihički odmor, ali pre svega avantura koju bih preporučio svima koji imaju smisla i želju za istu.

Spakuješ osnovne stvari: šator, vreću za spavanje, podlogu za vreću, sklopivu lopatu, čeonu lampu i one najosnovnije stvari kao što su tople čarape i donji veš, a najpotrebnije ili imaš ili nemaš u sebi - dobru volju i naravno želju za avanturom.

Na očekivana pitanja: "Da li je hladno?",  "Kako se greješ?", "Kako se kupaš?", "Gde puniš baterije?" - Miloš nam odgovara:

U šatoru je možda 3 do 5 stepeni toplije nego napolju ali je zato u vreći dovoljno toplo da se može spavati u aktivnom vešu. Naravno treba napomenuti da vreća mora biti predviđena za temperature koje vas očekuju zimi na planini. U mom slučaju vreća je bila predviđena za temperature do -25C. Sama vreća jeste bitna ali je još bitnija podloga za vreću, koja je tu da spreči hladnoću da se sa zemlje prenese na vas.

Kako se grejem? Pa, sopstvenom toplotom i ni sa čim drugim. Kupanje je priča za sebe i nije za one slabog srca, a ni za "gospodu". Kupanje se obavlja tako što se skinete do gole kože i dobro istrljate vlažnim maramicama, što ćete obaviti nadljudskom brzinom uz nesebičnu pomoć hladnće. I na kraju baterije, a njih ćete dopuniti prenosnim punjačem, takozvanim power pack-om ili u nekom od lokalnih kafića dok pijete čaj ili u mom slučaju kuvano vino ;)

Sve u svemu - zaključuje Miloš, sve ovo i nije toliko strašno koliko zvuči, malo vas očelici, malo vas natera da cenite noći pod otvorenim nebom i povrh svega pruži vam mogućnost da provedete više vremena na planini i tako upoznate veliki broj dobrih ljudi i naravno da se dobro zabavite! 

Na kraju, nama ostaje da se zahvalimo Milošu na utrošenom vremenu, da mu poželimo uspeha na poslovnom i privatnom planu ali na prvom mestu još mnogo ovakvih avantura!