Šta od lekova poneti na zimovanje?
9.1.2023. | 17:21 -> 17:30 | PR | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Zimski raspust je prilika da se, makar nakratko, promeni mesto boravka i uživa na nekim novim destinacijama. S obzirom na specifičnu epidemiološku situaciju, mnogi se odlučuju za zimovanje u Srbiji. Skijanje na nekoj od planina, poseta banji sa termalnom vodom ili odlazak u vikendicu, prava su prilika da se okrepi organizam i nadoknadi istrošena energija. Bilo da se putešestvije odvija u okviru naše zemlje ili u nekoj od svetskih prestonica, pri ruci uvek treba imati putnu apoteku. Ona može biti od velike koristi ako tokom zimovanja iskrsnu neki zdravstveni problemi. Naravno, kako bi se smanjila mogućnost nastanka infekcija, najbolje je ojačati imunitet pre polaska na put.

Slično onoj letnjoj, zimska putna apoteka treba da sadrži nekoliko različitih kategorija proizvoda. Iako je nemoguće predvideti sve nezgode koje se mogu dogoditi tokom zimovanja, najčešće su to fizičke povrede tokom sportskih aktivnosti, prehlade i blaže respiratorne infekcije. Da se potraga za lekovima ne bi pretvorila u noćnu moru, najosnovnije treba poneti sa sobom. 

Analgetici i antipiretici (lekovi protiv bolova i lekovi za snižavanje visoke temperature)

Iscrpljenost zbog puta, intenzivna fizička aktivnost, promena dnevnog ritma i niz drugih faktora mogu izazvati glavobolju, upalu mišića i druga bolna stanja. U tom slučaju, od pomoći su lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline, koji će ublažiti bol. Oni se primenjuju samo kod odraslih i nisu primereni za decu. Za snižavanje povišene temperature kod dece i odraslih, najkorisnije je popiti neki antipiretik.

Pri sportskim aktivnostima, posebno oprezni treba da budu oni koji nemaju kondiciju i ne praktikuju redovne treninge. Zbog nepripremljenosti mišića, ligamenata i tetiva, česta su istegnuća, uganuća i prelomi. Da bi se izbegle povrede, poželjno je ojačati telo odgovarajućim vežbama bar mesec dana pre polaska na put. Ukoliko se ipak pojave manje tegobe ili bolna stanja, od pomoći su gelovi za topikalnu primenu. 

Antiseptici i pribor za zbrinjavanje rane

Ne zahteva svaka povreda tretman u ambulanti. Manje posekotine, žuljeve, ogrebotine i druge površinske rane mogu se uspešno sanirati u kućnim uslovima. Upravo zato, u svakoj putnoj apoteci treba da se nađu sredstvo za dezinfekciju, flaster i sterilna gaza. Preporučuju se vodootporani flasteri jer efikasno štite površinske rane od bakterija i prljavštine, pouzdano prianjaju uz kožu i bezbolno se uklanjaju. 

Probiotici

Zbog promene sredine i drugačijeg sastava vode i hrane, na putovanje treba poneti i neki probiotik. On će doprineti normalnoj funkciji imunog sistema i pomoći digestivnom traktu da se lakše prilagodi novonastalim uslovima. Sa korišćenjem probiotika treba početi oko nedelju dana pre polaska na put. 

Krema sa UV faktorom

Odavno je poznato da štetni UV zraci nisu karakteristični samo za letnje mesece, već za celu godinu. Njihov intenzitet posebno je jak na mestima koja se nalaze na velikoj nadmorskoj visini. Skijanje po vedrom danu može se završiti opekotinama od sunca i zato je važno da se koža zaštiti adekvatnim preparatima. Lice je neophodno namazati kremom sa visokim zaštitnim faktorom, a krema će zaštiti kožu ne samo od sunca, već i od vetra i hladnoće. Proizvodi za zaštitu od sunca za decu su takođe neizostavni deo svake putne apoteke.

Šta je još potrebno poneti?

Pre polaska na put, ne zaboravite da ponesete toplomer. Celodnevni boravak na snegu može uticati na subjektivni osećaj toplote, a toplomer će lako pokazati da li je u pitanju normalna ili povišena temperatura. U putnoj apoteci mogu se naći multivitamini koji će doprineti da se organizam lakše izbori sa eventualnim infekcijama.

Hronični bolesnici treba da ponesu i svoju redovnu terapiju. Ukoliko ste skloni alergijama, poželjno je da ponesete i neki antihistaminik. Iako su alergije znatno ređe zimi, prisustvo grinja, prašine i životinjskih dlaka može otežati boravak u apartmanu ili hotelskoj sobi.

Ukoliko zimske čarolije provodite sa decom, ne zaboravite na kremu protiv ojeda koja će ublažiti iritacije nastale trenjem tokom sankanja. Balzam za usne sprečiće isušivanje i pucanje osetljive kože usana.

Iako mnogi dolaze u iskušenje da na put ponesu neki antibiotik, to uopšte nije dobra ideja. Uzimanje te vrste lekova bez konsultacije sa lekarom predstavlja neodgovorno ponašanje jer može doprineti stvaranju bakterijske rezistencije. Ukoliko se simptomi infekcije ne povuku u roku 2-3 dana, najbolje je posetiti lekara i posavetovati se oko daljih koraka koje treba preduzeti. 

BENU Farmacut
https://shop.benu.rs/