Svetski kup u paraglajdingu na Kopaoniku (FOTO & VIDEO)
9.7.2021. | 23:17 -> 15.7. | 18:12 | Press | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Svetski kup u paraglajdingu u disciplini prelet, kao jedno od najvećih i najkvalitetnijih takmičenja u ovom sportu, ove godine će se održati u Srbiji na planini Kopaonik. Od 10. do 17. jula 2021. godine iznad obronaka Kopaonika beležiće što duže prelete oko 100 pilota iz 27 država sveta. Organizator takmičenja je Međunarodna paraglajding asocijacija svetskog kupa i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Opštine Raške, a svi učesnici su smešteni u kompleksu Kraljevi čardaci.

Ovaj teren je oduvek privlačio pažnju svetskih pilota paraglajdera, kao mesto koje odlikuje izuzetna priroda, ali isto tako teški i nepredvidivi uslovi za letenje, koji su pravi izazov za vrhunske pilote i prilika da pokažu svoje izvanredne letačke sposobnosti. Kopaonik je bio domaćin u proteklim godinama velikim takmičenjima - Svetskim kupovima i Evropskim prvenstvima, kao i drugim međunarodnim takmičenjima. Može se reći da su svi ti događaji učinili organizatore iz Srbije vrlo uspešnim, a pilote sveta upoznali sa ovim delom Srbije. U okviru predstojećeg Svetskog kupa piloti će sa svojim bezmotornim letelicama i samo uz pomoć vazdušnih strujanja i pogodne termike izvršavati svakodnevno postavljene takmičarske zadatke, koji se sastoje kako od preciznog letenja po unapred zadatim vazdušnim tačkama, tako i brzine letenja, postignute visine, preuzimanja vođstva u čitavoj trci ili u određenoj grupi pilota, i na kraju od dužine izvedenog preleta. Cilj je dolazak do krajnje tačke ili takozvanog gola, koji će se nalaziti u različitim mestima u okruženju Kopaonika. Piloti će leteti iznad Jošaničke Banje, Brusa, Raške, Sjenice, Novog Pazara, Kruševca, Trstenika, pa sve južnije do Žitorađe. Poletišta će biti neka od kopaoničkih paraglajding terena - Jadovnik, Kokorovac ili Odvraćenica na planini Goliji. 



Prema programu takmičenja, u subotu 10. jula je registracija takmičara, otvaranje takmičenja i bezbednosni sastanci. Takmičarski dani počinju od nedelje 11. jula i trajaće do subote 17. jula. U subotu 17. jula će biti proglašeni pobednici ovog kola svetskog kupa. Na takmičenju će nastupiti brojni poznati svetski piloti paraglajdera, trenutno prvoplasirani na svetu Honorin Hamard iz Francuske, a ove godine će nastupiti priličan broj pilota rođenih 90 ih godina, pa će takmičenje biti spoj mladosti i iskustva. Najbrojniji će biti piloti iz Francuske, kao najbolje rangirane nacije u paraglajdingu na svetskoj rang listi. Svetski kup je individualno takmičenje i borba za najuspešnijeg pojedinca, i u muškoj i ženskoj kategoriji. Iz Srbije će na takmičenju učestvovati piloti Vladimir Bačanin, Srđan Ristanović, Marko Milutinović, Milan Stević, Boris Pavličević i Željko Ovuka. 

Svetski kup na Kopaoniku se održava pred predstojeće superfinale Svetskog kupa, koje će se od 7. do 18. avgusta održati u Švajcarskoj. To je motiv pilotima da u Srbiji postignu što bolje rezultate, a ujedno prilika svim ljubiteljima vazduhoplovstva i paraglajdinga da na svom terenu vide letenje najboljih na svetu u ovom sportu.

Svi oni čije krajeve ne budu nadletali piloti, moći će da prate takmičenje uživo putem svojih telefona ili kompjutera putem linka: http://live.pwca.org.

Rezultati takmičenja će biti dostupni na sledećoj strani:  https://pwca.org/events/2021-world-cup-serbia-2021-kopaonik/results?#content.