Težak i vlažan sneg prouzrokovao pad velikog broja stabala (FOTO)
1.2.2021. | 02:22 -> 02:44 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (3)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Tokom prethodnih dana, visina snežnog pokrivača na Kopaoniku dostigla je 120. podeok na santimetarskoj skali. Prethodna veća vrednost visine snežnog pokrivača u januaru, izmerena je 2012. godine, kada je visina snega iznosila 134 cm. Naglo povećanje snežnog pokrivača, prouzrokovano uglavnom važnim i teškim snegom, dovelo je do povečanog bezbednosnog rizika po turiste na Kopaoniku. 

Trenutno glavna preokupacija svih turističkih službi na Kopaoniku je uklanjanje stabala koja predstavljaju opasnost po goste Kopaonika. Ekipe JP "Skijališta Srbije“, NP Kopaonik i putara, zajedničkim snagama pokušavaju da osiguraju bezbednost svima, čisteći ili uklanjajući rizična stabla.

JP "Skijališta Srbije" već nekoliko dana uklanjaju rizična stabla koja ugrožavaju skijaše i ski instalacije. Svakodnevno se proveravaju trase staza i ski puteva, a zatim tabačima uklanjaju oborena ili rizična stabla. Do sada je uklonjeno sa trase četvoroseda Pančić šest stabala, sa lokacije Krst pet stabala, četiri sa trase Karaman grebena, četiri sa lokacije Mali karaman, tri sa Malog jezera i jedno sa lokacije Karaman. Na lokacijama Pančić i Malo jezero došlo je i do naslanjanja jela na samo pogonsko uže. Bob na šinama nije u funkciji već nekoliko dana, jer je usled pada stabla došlo do oštećenja šina.

Prosečno vreme za uklanjanje stabala je 45 minuta. Bezbednosni rizik ne postoji samo za turiste već i za radnike koji u dubokom snegu vrše uklanjanje rizičnih jela. Potrebno je bezbedno ukloniti stabla, čija visina prelazi i 15 metara, a da ne dođe do oštećenja trase žičare i povrede radnika. Nakon toga tabačima se izvlače stabla i odvoze na sigurne lokacije.

Dodatan rizik predstavlja i pojava magle, te operateri ne mogu dobro da osmotre trasu žičare i evidentiraju potencijalni bezbednosni problem. Još teža situacija je tokom rada noćnih staza kada slaba vidljivost dodatno smanjuje bezbednost.

Treba imati u vidu da vetar, koji prethodnih dana nije olujne jačine, takođe pogoršava situaciju. U nekim slučajevima, JP "Skijališta Srbije“ su prinuđena da ugase pojedine žičare, iako nije dostignut normalni bezbednosni limit za gašenje istih, a sve u cilju da ne dođe do pada opterećenih stabala usled dejstva vetra.

Prethodnih dana, padovi stabala su prouzrokovali materijalnu štetu na više automobila u centru Kopaonika. Popularni ski kafić Skituljko je pretrpeo oštećenje krova, a više turista je prijavilo blokiranje magistralnog puta Jošanička banja - Kopaonik, te su putari uklanjali oborena stabla.

Mole se svi turisti, bilo da skijaju, šetaju ili upravljaju svojim vozilom, na dodatni oprez. Takođe posebno obratite pažnju gde parkirate, da ne bi došlo do oštećenja automobila. Na svu sreću, u utorak stiže toplije vreme, te se vrlo brzo očekuje topljenje snega sa jela, a time i rešavanje ovog bezbednosnog problema.