Konačno stiže prvi ovosezonski sneg na Kopaonik
28.11.2019. | 23:30 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Teškoj jesenjoj monotoniji, koja će nas eto ispratiti takoreći do samog njenog kraja, napokon dolazi kraj. Nakon oktobarskog anticiklona, novembarskog toplog južnog strujanja na prednjim stranama ciklona u Sredozemlju, što je uzrokovalo jednu od najtoplijih jeseni do sada (o tome više u zasebnom tekstu narednih dana) bez iti jednog dana sa snegom na tlu na planini do sada (što je takođe velika retkost, ali i o tome više u zasebnom osvrtu sa sezonu) na red konačno dolazi prodor koji bi, makar za početak doneo sneg višim planinama.

Tropska oluja Sebastijan, koja se kao vantropski ciklon "priključuje" u cirkulaciju umerenih širina severne hemisfere, u toj ciklonskoj seriji na severu Evrope, svoj hladni front će brzo premeštati ka oblasti Alpa, a zatim i dalje ka Balkanu i Crnom Moru. To će biti prvi konkretniji "priliv" hladnoće na visinama istočno i južno od Alpa i Tatra (Karpata) u ovoj sezoni. Na samom frontu između subote i nedelje obrazovaće se plitki brzopotezni sekundardni centar ciklona na jugu Jadrana, kada se i očekuje jedan konkretniji talas padavina.

Što se Kopaonika tiče, povremenih padavina biće i sutra i prekosutra, ali u vidu kiše u sistemu toplog predfontralnog strujanja. Jedino bi na samom vrhu planine uz jače padavine bilo susnežice ili mokrog snega. A onda, između petka i subote, očekuje se dolazak jačeg padavinskog talasa sa zapada i severozapada u sklopu fronta. Vetar će postepeno okretati na severne pravce. Brzim jačanjem padavina, kao i severnog vetra uz začetak konkretnije hladne advekcije na visini kiša i susnežica će i u naselju lako preći u sneg. Snežna granica bi se kasnije pri kraju padavina spustila i do 1200mnv, pa će u naselju padati sneg na temperaturi u manjem minusu. Zbog toplog perioda i toplog tla ipak ne treba očekivati odmah brzu akumulaciju snega. Sasvim je sigurno da će biti prvog pokrivača, ali će on biti manji i iznositi na vrhuncu oko 8cm. U drugom delu dana prestanak padavina i postepeno razvedravanje. Temperatura će nastaviti da opada, pa se minimum (-7°C) očekuje tek kasnije uveče.

U nedelju jutro hladno s jakim mrazem, dok će u toku dana biti pretežno sunčano i prohladno, uz slab jugozapadni vetar i maksimalnu temperaturu do nule.

U ponedeljak već postepeno sve oblačnije, toplije zbog ponovne prednje (tople) strane novog ciklona koji bi došao u Sredozemlje sa Atlantika. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura do 3°C. Po svemu sudeći, već sutradan (utorak) bi se našli u hladnom sektoru tog ciklona, uz nove snežne padavine, ali su količine još uvek vrlo nepouzdane.

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB