Jankove bare
Prirodni rezervati | KOMENTARI (0)


Jankove bare se nalaze na oko 1420 mnv u dolini potoka Rečica. Obuhvata površinu od 103,82 ha. Osnovnu vrednost ovog rezervata predstavljaju tresavske zajednice - osetljivi i retki ekosistemi kojima obeležje daju mahovine roda Sphagnum, a ujedno su i staništa retkih, endemičnih i reliktnih biljnih vrsta koje su zaštićene kao prirodne retkosti: Potentilla palustris, Menyanthes trifoliata, Dctylorhiza cordygera ssp, Bosniaca, Salix rosmarinifolia i dr.

Ovaj rezervat je jedan od rezervata diverziteta na Kopaoniku, posebno za predstavnike vodozemaca i gmizavaca, ali i za faunu ptica i insekata. Prostor oko tresave služi za svadbeni let šumske šljuke (Scolopax rusticola), a i kao gnezdilište gaćaste kukumavke (Aegolius funereus), sove utine (Asio otus), planinske pliske (Motacilla cinerea), kraljića (Regulus regulus), lešnikare (Nucifraga caryocatactes), itd.

Fauna ptica zastupljena sa vrstama: sivi soko (Falco peregrinus), obična vetruška (Falco tinnunculus), mišar (Buteo buteo), planinska crvenperka (Phoenicurus ochrurus), planinska senica (Parus montanus), itd.