Andreja Lazović
Ski škola | KOMENTARI (26)


Andreja Lazović, profesor fizičke kulture i licencirani učitelj skijanja.

Diplomirao na Fakultetu sporta i fizičkog vasipitanja u Beogradu na temi "Racionalizacija metodskog postupka obuke početnika u alpskom skijanju".

Od 1995. godine radi kao ski instruktor na kopaoničkim padinama. Kao stručni saradnik i autor teksta učestvovao u DVD projektu Ski Demo Tima Srbije "Srpska škola skijanja".

Telefon: 063/8037-052
E-mail: 
[email protected] 
InfoKOP intervju: Andreja Lazović >>> 

Izvod iz rada "Racionalizacija metodskog postupka obuke početnika u alpskom skijanju"

Sigurno je da su svi dosadašnji pokušaji koncipiranja metodskih postupaka obuke početnika u alpskom skijanju imali za cilj ekonomičan i brz napredak u usvajanju osnova skijaške veštine, stvaranje dobre baze za dalje usavršavanje i očuvanje bezbednosti početnika. I pored namere da se obuka skijaša početnika ubrza i racionalizuje, događalo se da se neki od delova metodskog postupka udalji od sopstvene suštine izlazeći iz okvira optimalnog redosleda faza u građenju tehnike alpskog skijanja. 

Cilj ovog rada je pokušaj definisanja  jednog direktnog, racionalnog, metodskog postuka  koji će vrlo jednostavnim i praktičnim načinom omogućiti početnicima  brz i siguran napredak u usvajanju osnova tehnike alpskog skijanja.

Da bi osnovni uslov ovog rada, a to je RACIONALIZACJA METODSKOG POSTUPKA bio zadovoljen, potrebno je u prvi plan istaći nekoliko zadataka:

  • metodski postupak mora da bude postavljen na osnovnim didaktičkim principima 
  • psihološke osnove motornog učenja moraju da budu okosnica metodske koncepcije
  • pokreti koji uče u fazama obuke kroz koje se prolazi, moraju sa biomehaničkog aspekta da se uklapaju u model racionalne tehnike alpskog skijanja, do koje se želi da dođe

Samo i isključivo ispunjavanjem nabrojanih zadataka može da se ostvari postavljeni cilj: "RACIONALIZACIJA OBUKE POČETNIKA U ALPSKOM SKIJANJU".

Izvod iz DVD projekta Ski Demo Tima Srbije "Srpska škola skijanja"
 
Pošto je kretanje skijaša krivolinijsko, na njegovo telo deluje centrifugalna sila koja se kompenzuje nagibom ka centru zaokreta. Na ovaj način se uspostavlja dinamička ravnoteža u polju delovanja sile gravitacije i centrifugalne sile. Rezultanta ovih sila se zahvaljujući dobro pozicioniranom stavu skijaša preko nogu projektuje na srednji deo skija, što izaziva njihovo privremeno savijanje i obezbeđuje kretanje na rubnicima kroz zaokret.