U naredne dve godine Kopaonik dobija tri nove žičare
8.11.2012. | 09:10 -> 28.1.2015. | 13:56 | Investicije | KOMENTARI (34)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Dana 6. novembra 2012. godine u prostorijama Turističke organizacije Srbije održan je sastanak u organizaciji Skijališta Srbije na kome je govoreno o planiranim investicijama u ski centre Srbije tokom 2013 i 2014. godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih renomiranih svetskih firmi koje se bave izgradnjom infrastrukture za skijališta Doppelmayer, Poma, Leitner, Sufag, Technoalpin, Ski Data, Sun kid, Koren sports, Prinot i Kassbohrer. Od medija pozivnicu su dobili i predstavnici sajta infoKOP.

Najvažnije invsticione novine u ski centru Kopaonik su tri nove šestosedne žicare i proširenje sistema za veštacko osnežavanje. Za sezonu 2013/2014. planirane su dve šestosed isklopive žicare sa haubama za zastitu od vetra na lokacijama Krčmar i Mali karaman, a za sezonu 2014/2015. ista vrsta žičare i na lokaciji Marine vode.

Krčmar će pored žičare dobiti i tri nove staze planirane master planom kao i ski restoran na izlaznoj stanici šestoseda. Trasa žičare će biti potpuno ista uz izostanak međustanice. Pozlana stanica ce kretati sa 1504 mnv, a izlazak će biti na 1976 mnv. Dužina žičare je 1950 m sa protokom od 3000 skijaša na čas.

Žičara na Malom karamanu izgrađena 2005. godine, koja je ima veliki protok skijaša, se uz maksimalno iskorišćcenje postojeće instalacije prerađuje u isklopivi šestosed sa zaštitnim haubama od vetra. Deo instalacije koji ne može biti upotrebljen seli se na Zlatibor i zameniće postojeći ski lift Bandera. Trasa žičare će biti ista uz neznatno pomeranje početne stanice koliko je to moguće niže. Pozlana stanica će kretati sa 1727 mnv, a izlazak će biti na 1915 mnv. Dužina žičare je 1020 m sa protokom od 3000 skijaša na čas. Planira se i osvetljavanje staze Mali karaman.

Na Kopaoniku nas u 2014. godini očekuje izgradnja još jedne žičare po master planu. Radi se žičari Marine vode koja postaje isklopivi šestosed sa haubama. Pozlana stanica će kretati sa 1545 mnv i biće nekih 400m niže od sadšnje preko postojećeg puta, a izlazak ce biti na 1936 mnv. Dužina žičare je 1120 m sa protokom od 3000 skijaša na čas. Ovakvim položajem nove žičare omogućuje se prosecanje 5 novih staza, a za istu godinu planirano je i osnežavanje istih kao i povećanje pumpnih kapaciteta. Kao i u slucaju Krčmara na izlaznoj stanici žičare planiran je i ski restoran. Iste godine planirana je i gradnja ski pasarela i tunela ili izmeštanje puta Jaram - Konaci.

Dvogodišnje investicije u ski centrima Srbije vredne su 3.1 milijardu dinara. Pored tri žičare na Kopaoniku gradiće se i tri žičare na Staroj planini (Topli do, Zaskovići, Crni vrh) i jedna, već pomenuta, na Zlatiboru.

U vrednost ovih insvesticija uračunati su i letnji sadržaji tako da će Kopaonik dobiti tobogan na šinama uz žičaru Pancicev vrh, fitnes park, fun park, stenu za penjanje i druge zanimljive letnje sadržaje koje će upotpuniti turizam van zimske sezone.

Tokom sastanka raspravljalo se i o pravnim regulativama kao i o tehnickim aspektima novih instalacija i mogućim problemima, a u raspravama su aktivno učestvovali predstavnici svih firmi. Obzirom da se radilo o renomiranim stranim firmama iz oblasti izgradnje ski infrastrukture sastanak je održan na engleskom jeziku.

Pogledajte master plan >>>