Bezbednost skijaša u ski centru Kopaonik
Ostalo | KOMENTARI (6)


      Kako bi skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova u našim ski centrima bili bezbedni i uživali u komforu koji im nude naše planine o njihovoj sigurnosti se osim Skijališta Srbije brinu i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Gorske službe spasavanja. Poboljšanje signalizacije i obeležavanje ski staza takođe su doprineli većoj bezebednosti, te je tokom cele prethodne sezone značajno smanjen broj povreda i zabeleženo samo jedno gubljenje na skijalištu.
      Na stazama se svakodnevno nalazi oko 30 pripadnika redarske službe i Gorske službe spasavanja koji brinu o bezbednosti i spremni su da u najkraćem mogućem roku reaguju ukoliko je nekom potrebna pomoć. U slučaju da dođe do povrede na stazi, pripadnici GSS-a ukazuju pomoć na licu mesta i prevoze povređenog do nadležnog zdravstvenog centra.       Svi skijaši sa važećom ski kartom imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, a u koliko zbog ozbiljnosti povreda ne mogu da nastave sa skijanjem, novac od ski karte za preostale neiskorišćene dane, uz priloženi izveštaj lekara i Gorske službe, biće im refundiran.
      Kako ne bi ugrozili svoju i bezbednost drugih skijaša, svi korisnici skijališta su dužni da se pridržavaju propisanih pravila o ponašanju na skijalištu. Na svim polaznim stanicama žičara kao i u ski informaciji koju skijaš dobija uz ski kartu navedena su pravila ponašanja koja je potrebno poštovati kako bi boravak na skijalištu bio što bezbedniji. Deca do 12 godina starosti su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbegle eventualne povrede.  Redari imaju obavezu da svakog ko se ne pridržava pravila upozore, a ako se i nakon upozorenja nastavi sa ugrožavanjem bezbednosti uslediće oduzimanje ski karte.
      Skijašima se preporučuje da izaberu stazu u skladu sa svojim mogućnostima i skijaškim umećem, a važen segment njihove bezbednosti je i poznavanje signalizacije i oznaka na skijalištu. Kako bi skijaše što bolje informisali na početku svake polazne stanice žičare postavljene su info table na kojima je prikazana signalizacija kao i njeno značene, a svaki skijaš može da se informiše i o tome koje staze i žičare su u funkciji. Granica skijališta obeležena je narandžastim štapovima i omogućava da se u slučaju gubljenja skijaš orjentiše i zatraži pomoć Gorske službe ili policije.
      Oznake na stazama su postavljene na razdaljini od 30 metara, što znači da, ako je vidljivost manja od te razdaljine, susedna oznaka nije vidljiva i u tom slučaju se staza zatvara, jer u uslovima smanjene vidljivosti nije bezbedna za skijaše.
      Ukoliko se skijaš izgubi, ne može da se orjentiše i ne vidi signalizaciju, potrebno je da pozove Gorsku službu spasavanja telefonom na broj 063 466 466, da podatke, a na osnovu poslednjeg očitavanja ski karte može da se sazna na kojoj žičari je bio poslednji prolaz, što omogućava da se se odredi koji deo skijališta je potrebno pretražiti u potrazi za skijašem.
      Važan segment bezbednosti u skijalištu svakako je i zabrana upotreba motornih sanki osim u slučaju kada se koriste u službene svrhe. Naime, upotreba motornih sanki regulisana je Zakonom o javnim skijalištima i njihovi vlasnici ih mogu koristiti samo u delu skijališta koje je za to predviđeno. Sankcije za fizička lica koje voze motorne sanke na skijalištu gde to nije dozvoljeno su od 5 do 25 hiljada dinara, a predviđena je i mogućnost privremenog oduzimanja sanki.
Izvor: Skijališta Srbije