InfoKOP inicijativa: Kopaonik konačno dobija autobusku gradsku ski liniju?
15.12.2013. | 08:23 -> 21.12.2015. | 20:44 | Investicije | KOMENTARI (75)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Pre nešto više od četri godine, na sastanku operativnog tima za Kopaonik, web portal infoKOP je pokrenuo inicijativu za uvođenje gradske autobuske linije na Kopaoniku. Na radost svih nas, izgleda da se će i ova naša inicijativa konačno biti usvojena i realizovana. Krajem novembra meseca načelnik opštinske uprave Raška dobio je zadatak da predvidi javnu autobusku liniju na Kopaoniku. Taj postupak je u proceduri i očekuje se skoro raspisivanje javnog poziva za prevoznike koji bi prevozili turiste. Da li će se sve završiti u ovoj sezoni je neizvesno, ali dobili smo čvrsta uverenja iz opštine Raška da prihvataju sve dobronamerne inicijative i da će autobusa sigurno biti.

Na ovogodišnjem sastanku Operativnog tima za Kopaonik, predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić, potvrdio nam je da će se odmah, nakon što načelnik opštinske uprave Raške predvidi javnu liniju na Kopaoniku, raspisati javni poziv za prevoznike. Takođe, potvrđeno nam je da se radi i na projektima za nove parkinge na Kopaoniku ali je njihova realizacija predviđena za sledeću sezonu.

Stariji posetioci Kopaonika kao i hotelijeri sećaju se autobuske "gradske" linije koja je na svakih sat vremena povezivala "Vikend naselje" i centar Kopaonika. Ski centar Kopaonik je tokom godina napredovao u svakom pogledu, a posebno u smeštajnim kapacitetima. Zadnjih godina urađeno je dosta pozitivnih stvari na planini ali ski autobusa već godinama nema. Sajt infoKOP je četri godine za redom na sastancima operativnog tima za Kopaonik pokretao ovu temu ali nažalost bez uspeha. 

Da pokrenemo ovu inicijativu naterale su nas dve stvari. Stalni problem parkiranja kao i neminovno poređenje sa stranim ski centrima u ovom slučaju npr. francuskim Tinjom.

Odmah na početku članka želimo da naglasimo da podržavamo uređenje parkiranja na Kopaoniku. Zadnje dve godine se po prvi razmišlja i deluje u tom pravcu. To je godinama usko grlo Kopoaonika i ono što ostavlja gorak ukus pri prvom kontaktu sa planinom. Međutim mišljenja smo da bi se ski autobusom rešio uzrok gužvi u samom ski centru, a kao posledicu bi imali mnogo manji broj nepropisnih parkiranja, daleko jeftiniji prevoz u odnosu na sadašnje taksi prevoznike i naravno čistiju planinu.

Pored neophodne ski autobuske linije posetiocima Vikend naselja je još neophodnije parkiralište pored početne stanice Sunčane doline koja je na samo 1 km o prvih smeštajnih kapaciteta u ovom naselje čime bi se kompletno rasteretio centar Kopaonika.

Oba ova problema su u nadležnosti opštine Raška i sa njihove strane smo dobijali uverenja da se radi na njihovom rešavanju. Skijališta Srbije, kao glavni pokretač turizma na Kopaoniku, takođe snažno podržava ovu inicijativu ali javni prevoz nije u njihovoj nadležnosti.

Kako je to rešeno u Tinju? Niskopodni autobus saobraća na 15 minuta kroz Tinj tokom dana i na 30 minuta tokom večernjih časova. Stanice su na svakom bitnijem mestu i što je najvažnije autobus je besplatan i za skijaše i za turiste koji ne skijaju. Postoji tačan red vožnje koji se striktno poštuje.

Zašto Kopaonik (ponovo) ne bi imao ovakav autobus? Neznatnim povećanjem cene ski pass-a svi skijaši i posetioci bi dobili jednu novu veoma korisnu uslugu, a time bi se problem parkiranja i prevoza skijaša od "Vikend naselja" do centra trajno rešio. Naravno postoji i niz drugih prednosti - autobus vas sačeka ispred Konaka i odveze na Gobelju. Preskočite ceo ski centar i skijate odmah na "ispeglanoj" Gobelji. Time se, što je još važnije, i sve vezne staze automatski rasterete. Prednost noćnog prevoza turista na istim relacijama je posebna priča.

Po našem mišljenju autobus bi kretao od kraja "Vikend naselja", u samom naselju bi postojalo 7-8 stajališta, zatim stajalište kod Sunčane doline, Putnika, Olge Dedijer, Kragujevačkog odmarališta, Konaka i JAT-a, Malog karamana, Marinih voda, Jarma i poslednja stanica kod Srebrnca. Gde god bi se ukazala potreba za novim stanicama naravno da bi se i one uvrstile u stajališta. Cene ovakvih autobusa su i do 30 puta niže od vrednosti jedne žičare, a autobuske linije su takođe vid prevoza skijaša koje na sebi svojstven način pomaže radu skijališta i daje mu jednu sasvim novu dimanziju.

Pročitajte još: