Uz ski karte na sedam i više dana moguće je i noćno skijanje
1.2.2019. | 00:12 -> 03:54 | Press | KOMENTARI (32)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Dugi niz godina jedina osvetljena staza na Kopaoniku bila je staza uz ski lift Malo jezero. Prošle ski sezone Kopaonik je dobio i drugu noćnu stazu sa oznakom 7a na Karaman grebenu. Sve do ove ski sezone, skijanje na noćnim stazama je bilo "besplatno" uz posedovanje bilo koje ski karte od jednodnevne pa sve do sezonske. Nakon ovosezonske investicije u osvetljavanje staze 4b - Pančićev vrh, Skijališta Srbije su odlučila da uvedu poseban tip ski karte za noćno skijanje.  

Jasno je da se investiranje u noćnu skijašku infrastrukturu i pružanje nove usluge mora na nekin način naplatiti od korisnika te iste usluge. Jedan od modela naplate je trenutni format, kada se posebno tarifira noćno skijanje svakom pojedinačanom "noćnom" skijašu. Drugi način je povećanje cene dnevnih ski karata za sve skijaše bez obzira da li koriste noćne staze ili ne, te se dobija privid da je noćno skijanje besplatno za sve korisnike.

Dugi niz godina primetan je pad prosečne dužine ski karte koja se kupuje u Ski centru Kopaonik. Od 2012. godine pa do prošle ski sezone prosečna dužina se smanjila sa 3.62 na 2.15 dana. Prva mera za stimulaciju kupovine ski karti na duže periode je prošlogodišnje uvođenje u prodaju kategorije "dodatni dan skijanja". Ova usluga omogućava skijašima da za sve ski karte od petodnevne do devetodnevne dokupe još jedan dan skijanja po ceni od 2 000 dinara.

Da bi se povećala poseta noćnom skijalištu ali i dodatno motivisali skijaši za kupovinu ski karti na više dana, Skijališta Srbije su odlučila da od 1. februara 2019. godine omoguće noćno skijanje bez doplate za sve skijaše koji poseduju ski karte od sedmodnevne pa na dalje (osim za deset u sezoni).

Skijanje na noćnim stazama Malo jezero, Karaman greben i Pančićev vrh je atraktivno i predstavlja još jedan plus u ponudi Ski centra Kopaonik. Kvalitet skijanja tokom noći je u većini slučajeva bolji zbog niže temperature i nedostatka sunčeve svetlosti. Prednost noćnog skijanja posebno dolazi do izražaja tokom toplih dana kada je održavanje staza na nižem nivou.

Međutim, mišljenja smo da bi noćno skijanje bilo daleko popularnije ako ne bi postojao prekid u radu između dnevnog i noćnog režima rada centra. Prekid u radu u dužini od 1.5 sat je dobrom delu skijaša destimulišući za ponovni izlazak na stazu, što se dalo primetiti i tokom prošlogodišnjeg "besplatnog" skijanja na Karaman grebenu. To je kratak period za odmor i ponovno pripremanje za skijanje, posebno ako se radi o skijašima koji su smešteni u delovima centra za koji je potreban prevoz do skijališta. Dolazimo do zaključka da cena jeste faktor ali ne i presudan ako govorimo o popunjenosti noćnih staza.

Skijaš koji je trenutno na stazi sigurno će se pre odlučiti za kupovinu noćne ski karte i nastavak skijanja od onog koji je "raspakovan" i u toplom smeštaju. Jedini objektivni problem u slučaju da nema prekida u radu je priprema noćnih staza. Jedno od mogućih rešenja je kraće pojedinačno zatvaranje svake od tri noćne staze i njihova priprema, dok bi skijaši koristili ostale dve. 

I za kraj, toplo preporučujemo svima da probaju noćno skijanje jer je odličan i skijaški i vizuelan užitak naročito u slučajevima vedrih kopaoničkih noći, što se može i videti iz priloženih fotografija i video snimaka.