Uživanje u zimskom suncu, uz oprez
16.1.2019. | 02:26 -> 02:27 | PR | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Boravak na Kopaoniku toom zimskih meseci donosi brojne radosti, ali i poneku skrivenu opasnost. Jedna od najčešćih greški koje pravimo zimi je zanemarivanje opasnosti od sunčevog zračenja. Zato ćemo vas ukratko podsetiti na neke od osnovnih činjenica vezanih za izlaganje kože sunčevoj svetlosti.

Postoje tri vrste ultraljubičastog zračenja 

UVA zraci čine do 98% ukupnog zračenja, i njima smo izloženi tokom cele godine u otprilike jednakom intenzitetu, čak i kada je oblačno. Ovi zraci prodiru duboko u kožu, izazivaju promenu strukture kolagenskih vlakana, pojavu bora, poremećaje pigmentacije, alergijske reakcije, stvaranje slobodnih radikala, a imaju ulogu i u nastanku raka kože. 

UVB zraci su intenzivniji, izazivaju opekotine, povezani su sa pojavom sunčanice i katarakte. Obe vrste zračenja izazivaju promene u genetskom materijalu naših ćelija. 

UVC zrake apsorbuje atmosfera pre nego što stignu do nas, što je srećna okolnost, budući da su smrtonosni. 

Pravilna zaštita je obavezna

Svakodnevna izloženost ćelija kože štetnim zračenjima ostavlja dugotrajne posledice koje se akumuliraju tokom života. Lice je deo našeg tela koji je najizloženiji štetnom dejstvu UVA i UVB zračenja, zato mu moramo posvetiti posebnu pažnju u okviru svakodnevne nege. Zaštita od štetnih dejstava, uz prevenciju efekata fotostarenja, postiže se primenom kozmetičkih preparata sa SPF faktorima i UVA/UVB filterima, usaglašenim sa EU standardima. 

Šta označava broj SPF faktora?

Brojčana oznaka uz skraćenicu SPF (Sun Protection Factor) odnosi se na dozu zračenja koja izaziva crvenilo kože zaštićene preparatom u odnosu na nezaštićenu. Ono što je zaista bitno je da veća vrednost znači bolju zaštitu. Ova vrednost se odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja. Veoma visok zaštitni faktor SPF 50+ se preporučuje onima koji imaju osetljivu kožu, kao i nakon primene hemijskog pilinga. Osobe sa normalnom kožom i tamnijim tenom mogu da koriste kreme sa visokim zaštitnim faktorom, SPF 30 - 50. 

Dodatna nega

Da biste ublažili posledice izlaganja kože lica negativniom dejstvu sunčevih zraka, predlažemo da počnete sa korišćenjem krema za lice sa retinoidima (oblicima vitamnina A) i antioksidansima, kao što su vitamin C, E, koenzim Q10, alfa lipoinska kiselina, koji u dobroj meri mogu poboljšati stanje kože koja je bila izložena fotostarenju. 

Kako odabrati pravi preparat?

O izboru preparata za negu i zaštitu se uvek možete konsultovati sa BENU farmaceutom koji će vam preporučiti ono što najviše odgovara vašim potrebama. Uživajte u odmoru i zimskim radostima, ali ne zaboravite da se negujete i štitite. Posebnu pažnju obratite na predeo oko očiju i usana. 

Vaš BENU farmaceut