U planu 4.5 km novih staza za sledeću ski sezonu na Kopaoniku
3.1.2019. | 21:00 -> 4.5. | 19:25 | Investicije | KOMENTARI (30)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


JP "Skijališta Srbije" u sklopu svojih redovnih aktivnosti u 2019. godini pristupa realizaciji poboljšanja, proširenja i povećanja kapaciteta na skijalištu Kopaonik. Sa tim u vezi, nakon završene izrade projektne dokumentacije, urbanističkih projekata i projekata preparcelacije, objavljene su i finalne Javne nabavke za uređenje terena i izgradnju novih ski staza na po principu "ključ u ruke“. Na radost svih ljubitelja Kopaonika, sve je prilika da će se možda već sledeće sezone skijati na pet novih staza na lokacijama Duboka 1, Duboka 2, Кaraman greben i Pančić. Zajedno sa Krčmarom čija je izgradnja takođe planirana tokom ove građevinske sezone, Kopaonik će dobiti 4.5km novih staza.

Sve do 2005. godine, kada je počelo kapitalno ulaganje u Ski centar Kopaonik, kapaciteti žičara i staza su bili relativno dobro usklađeni. Brzine starih žičara i ski liftova odgovarale su prosečnoj brzini spuštanja skijaša srednjeg nivoa znanja od oko 10 km/h i sa njihovim kapacitetom bio je usklađen i kapacitet staza. Izgradnjom novih žičara veće brzine i kapaciteta poremećen je balans kapaciteta staza i žičara, odnosno dinamika proširenja postojećih i izgradnje novih staza nije pratila instaliranje novih žičara. 25 postojećih instalacija može da opsluži između 12 000 i 14 000 jednovremenih skijaša, dok je kapacitet staza nešto ispod 5 000 skijaša. Zato su proširenje i izgradnja novih ski-staza uz postojeće žičare postali prioriteti skijališta Kopaonik.

Ove ski sezone Kopaonik je dobio dve staze na Gvozdcu 19a i 19b, novu stazu na Dubokoj 6b, a izgradnja staze na lokaciji Krčmar 21a je odložena za ovu građevinsku ski sezonu. Tokom januara meseca, dupli ski lift Marine vode je aktiviran u rad, dok je konstrukcija ski lifta prema Vikend naselju montirana ali staza još uvek nije uređena. Međutim tu se ne završava dalje proširenje ski centra već Skijališta Srbije planiraju da izgrade pomenute staze na sledećim lokacijama:
 
1. Nova ski staza na lokaciji Pančić biće ukupne dužine oko 470 metara i trasirana je između postojećih ski staza 4a i 4b.

2. Nove ski staze na lokaciji Кaraman greben su ukupne dužine oko 760 metara. Početak staza je praktično nastavak gornjeg dela "crnog" Karaman grebena. Staze se zatim račvaju te će se prva staza spajati sa ski putem Pajino preslo - Mašinac, a druga će se ulivati ispod ski kafića NIN na mestu gde se postojeće dve staze 7 i 7a spajaju.
 
3. Nova ski staza na lokaciji Duboka, ukupne dužina oko 780 metara trasirana je između postojećih staza 6 (crna Duboka) i 6a (crvena Duboka). 

4. Nova staza na lokaciji Duboka 2 biće ukupne dužine oko 1000 metara i trasirana je između četvoroseda Duboka 2 i staze crvena Duboka, a donjim delom će se poklapati sa ski putem Kneževske bare - Duboka. Detaljnije na sledećem linku >>>

Pored ovih izvesnih radova koji su obuhvaćeni objavljenom Javnom nabavkom, Skijališta planiraju i izgradnju sledećih sadržaja:
 
1. Novi ski lift Duboka koji će biti trasiran između staza 6a i 6b ili na lokaciji nove staze na Dubokoj koja je obuhvaćena Javnom nabavkom. Time bi se dodatno rasteretio skijalište, omogućio skijanje na pomenutim stazama u slučajevima jakog vetra na Suvom rudištu ali i zaobilaženje nastavka staze crvena Duboka kada je na istoj loša podloga.

2. Snowboard park u zoni uz staze 4 i 4a na mestu gde se park pre desetak godina i nalazio. Park bi uz izgradnju ski lifta Duboka dobio potpunu funkcionalnost.

3. Mini akumulacija Кaraman za veštačko oznežavanje, koji će se nalaziti između vrhova Karaman greben i Mali karaman. 
 
4. Uređenje vezne staze Gvozdac - Ledenice
 
Za poslednje ćetiri stavke izrađena je projektna dokumentacija ali još uvek nisu raspisane finalne javne nabavke za izgradnju po principu "ključ u ruke“. 

Pogledajte još: