Od danas konkretnije snežne padavine, zatim dolazi prva ozbiljnija hladnoća (FOTO)
27.11.2018. | 12:58 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Već duže vreme, na severoistoku Evrope, pa dalje na istok unutar azijskog dela Rusije je prisutna velika količina hladnog vazduha, koji je u te oblasti dospeo sa zaleđenog dela Arktika. S obzirom na prisutni anticiklon iznad severa Evrope, sa centrom između Islanda i Britanije, koji je "sprečavao" zonalno strujanje i snažne ciklone sa Atlantika, bilo je samo pitanje vremena kada će neki ciklon u Sredozemlju u svoju cirkulaciju "uvući" ovu gore spomenutu hladnoću. To će se upravo i desiti od sutrašnjeg dana. Ciklon koji se sada preko zapadnog Sredozemlja brzo premešta ka nama, u svoju cirkulaciju u hladnom sektoru, uz severna i istočna strujanja dovlačiće ovu hladnu kontinentalnu masu ka Balkanu.
 

Padavine koje će ovaj ciklon doneti će krenuti već sutra od jutarnjih sati, a što je najvažnije, na Kopaoniku u zonama iznad 1500 - 1600 mnv krenuće odmah u vidu snega, uz umeren zapadni vetar. Najjačih padavina biće počevši od prepodnevnih sati pa do kasno uveče. U toku kasnih večernjih časova se očekuje i prolazak hladnog fronta, praćen okretanjem vetra na severne smerove uz osetan pad temperature. Sa prilivom sve hladnijeg vazduha snežna granica će se spuštati sve niže, ali će padavine biti u slabljenju. U drugom delu noći na sredu očekuje se i kratkotrajni prestanak padavina. Maksimalna temperatura iznosiće -1°C, uveče u osetnijem padu.

U sredu oblačno sa povremenim snegom tokom čitavog dana, ali uglavnom slabog intenziteta. Snežna granica će pasti do podnožja planine. Duvaće umeren, ujutru i prepodne severni vetar, a zatim u skretanju na istočni i severoistočni. Maksimalna temperatura do -6°C.

U četvrtak umereno po potpuno oblačno, ali suvo, uz kraće sunčane intervale. Biće veoma hladno, duvaće jak istočni vetar. Maksimalna temperatura -9°C.

U petak malo do umereno oblačno, uz dosta sunčanih intervala. Jak istočni vetar duvaće još ujutru i prepodne, zatim će oslabiti i okrenuti na jugoistok. Maksimalna temperatura -7°C.

Za dane vikenda suvo, toplije, ali i dalje temperatura ostaje u blagom minusu. Vetar će biti vrlo slab, južni i jugoistočni.
Što se snežnih padavina za utorak i sredu tiče, realno je očekivati da se na Kopaoniku nakupi 23 do 24cm snežnog pokrivača do srede uveče.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB