Počela montaža uklonjenog ski lifta Ledenice na lokaciju prema Vikend naselju (FOTO)

24.9.2018. | 01:06 | Investicije | KOMENTARI (23)
Ski lift tipa sidro, koji se nalazio uz pripadajuću stazu Ledenice, uklonjen je početkom prošle ski sezone. Nakon puštanja u rad isklopivog šestoseda sa haubama Gvozdac 2015. godine, ski lift Ledenice je bilo vrlo kratko u funkciji i praktično je izgubio svoju svrhu. Operativni plan JP "Skijališta Srbije" je da se remontovani ski lift prebaci na potez ka Vikend naselju, sa izlazom 100m iznad izlazne stanice žičare Krst i time bar delimično izađe u susret naraslim potrebama Vikend naselja za novom žičarom.

JP "Skijališta Srbije" su u martu mesecu ove godine raspisala javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Ovom nabavkom su bile predviđene dve nove ski staze i ski lift na pomenutom području sa osvrtom na opravdanost rešenja i uklopivost u postojeći sistem staza. Polazna stanica ski lifta bio bi novi kompleks pod nazivom Sunčana dolina koji se gradi na južnom obroncima Kopaonika podno Treske. Pitanje je koliko će ove staze imati upotrebnu vrednost bez adekvatnog sistema osnežavanja, obzirom na direktnu okrenutost jugu.

Prošle godine, uporedo sa uklanjanjem Ledenica, produženi deo staze Gvozdac u dužini od nekoliko stotina metara, pokriven je sistemom za veštački sneg. Između početne stanice nekadašnjeg sidra Gvozdac i nove početne stanice šestoseda, postavljeno je 6 novih "žirafa" i jedna kombinovana šahta. To je sasvim dovoljno da se novi deo staze, koji je na niskoj nadmorskoj visini kvalitetno pokrije veštačkim osnežavanjem.
 
Ski lift Ledenice, zajedno sa Krčmarom, Dubokom II, Gvozdcom i Strugom, izgrađen je 1993. godine od strane Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB) i od otkada traju naša merenja, bio je u funkciji 169 puta od ukupno 1972 skijaška dana, odnosno procentualno gledano samo 8%.

Za sledeću sezonu staza Ledenice će najverovatnije dobiti broj 19a, kao pripadajuća staza žičare Gvozdac (19).

 
Pogledajte i fotografije nekadašnje lokacije ski lifta Ledenice:
 

Pogledajte još: