U subotu popodne nove snežne padavine na Kopaoniku
14.2.2018. | 01:26 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


U sklopu ciklonske serije koja je prisutna u Sredozemlju, sutra će na njegovom krajnjem jugu, blizu obala Libije, formirati još jedan ciklon, koji će se brzo uspinjati na sever i severoistok. Već drugog dana vikenda, njegov centar će dospeti do obala Grčke, a zatim nastaviti ka Crnom Moru. Taj ciklon će značajnije uticati na vreme u južnoj polovini naše zemlje.

 Zatim, od ponedeljka cirkulacija iznad kopna Evrope ponovo postaje dominanto severozapadna, pod uticajem ciklona i pripadajućih frontova, koji će preko Velike Britanije premeštati dalje na severoistok ka Skandinaviji. Upravo na hladnom frontu jednog takvog ciklona, u utorak doći će do formiranja sekundarnog ciklona u oblasti srednjeg Jadrana. Taj sekundarni ciklon bi se premeštao dalje na istok, takođe ka oblasti Crnog Mora. 

Što se Kopaonika tiče, sutra se očekuje postepeno naoblačenje sa juga, već od jutarnjih sati. Vetar sa istoka i severoistoka biće u znatnom pojačanju. Od popodnevnih sati očekuje se početak snežnih padavina, koje će imati tendenciju jačanja ka večernjim i noćnim časovima. Snežne padavine pratiće na udare jak severoistočni vetar, pa se očekuje prava vejavica. Maksimalna temperatura do -3 stepena.

U nedelju oblačno, vetrovito i hladno, uz snežne padavine, posebno u prvom delu dana. Vetar u skretanju na severni, umeren do jak. Popodne slabljenje padavina, a zatim i postepen prestanak. Maksimalna temperatura -5 stepeni.
Očekuje se da padne 20-ak cm novog snega, ali će zbog izraženog vetra biti prilično neravnomerno raspoređen.

U ponedeljak kratkotrajno zatišje. Ujutru hladno, uz mraz. Ujutru i prepodne duži sunčani intervali, a zatim novo naoblačenje sa zapada. Vetar sasvim slab, severni. Maksimalna temperatura do -4 stepena.

U utorak će preovlađivati umereno do potpuno oblačno vreme, sa povremenim slabijim snežnim padavinama u drugom delu dana. Duvaće umeren do jak jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura do -3 stepena.

U sredu se zadržava oblačno vreme, sa povremenim snegom. Vetar će oslabiti, te okrenuti na istočni i severoistočni smer. Maksimalna temperatura do -4 stepena.

Što se tiče količine novog snega tokom utorka i srede, očekuje da bi bilo 10-ak cm novog snega.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB