Nove snežne padavine na Kopaoniku u nedelju i ponedeljak (VIDEO)
13.1.2018. | 22:00 -> 22:05 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Prava zimska hladnoća, koja je kontinentalnog porekla, konačno je zagospodarila istočnim delovima Evrope. Rubni deo te prave hladnoće će najviše zahvatiti istočni deo Balkana, dok će dalje ka zapadu hladnoća jenjavati. Ova vazdušna masa doneće i prve ledene dane do nižih krajeva, jer će hladan vazduh u prizemlju zbog istočnog strujanja biti advektiran uzvodno dolinom Dunava.

Prisustvo tog hladnijeg vazduha izazvaće reakciju Jadrana, odnosno formiranje jednog plitkog ciklona na njegovom jugu. On će uticati na vreme u Srbiji, donoseći snežne padavine sve do nizija u centralnim i južnim krajevima.

Zatim, usled uspostavljanja severozapadnog strujanja, hladan vazduh će se ponovo povući ka istoku, dok će dominantan uticaj na vreme imati frontovi sa Atlantskog okeana i Severnog mora.

Na Kopaoniku sutra postepeno naoblačenje sa zapada od jutarnjih časova. Od popodnevnih časova, krenuće i povremene slabe snežne padavine. Nešto izraženiji sneg treba očekivati kasnije uveče i tokom noći na ponedeljak. Vetar umeren, istočni i severoistočni. Maksimalna temperatura -7 stepeni.

U ponedeljak oblačno, uz povremen sneg. Vetar u slabljenju, uz skretanje na južne smerove. Maksimalna temperatura do -4 stepena.

U utorak ujutru nakon prolazne vedrine, novo naoblačenje, uz kratkotrajne snežne padavine kasno popodne i uveče. Vetar umeren, zapadni i jugozapadni. Maksimalna temperatura do -1 stepen.

U sredu vetrovito, duvaće na udare olujni jugozapadni vetar. Biće pretežno oblačno i suvo u toku većeg dela dana, uz maglu. Kasno popodne ili uveče bi usledio buran prolazak hladnog fronta sa severozapada, uz olujan vetar i nagli pad temperature. Očekuju se intenzivne snežne padavine, a moguća je i grmljavina sa snegom. Maksimalna temperatura do 1 stepen, uveče u naglom padu.

U četvrtak će se već od jutarnjih sati situacija sasvim smiriti, pa bi nakon brzog razvedravanja dan bio pretežno sunčan, ali uz umeren severozapadni vetar. Maksimalna temperatura do -5 stepeni.

Što se tiče novog snega, u nedelju od popodneva i kroz ponedeljak se očekuje 10 do 11 cm novog snega, dok bi snegopad u sredu krajem dana mogao doneti ozbiljne količine za kratko vreme i to od 20 do 25 cm. 

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

 

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB