Stiže ozbiljniji snežni pokrivač na Kopaoniku već na početku oktobra
5.10.2017. | 19:07 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (6)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


U septembru, koji je sada već uveliko iza nas, posle dugog niza meseci sa ispod prosečnom količinom padavina (koja je posebno bila izražena u letnjim mesecima), napokon su zabeležene padavine koje su bar bile bliske nekim normalnim višegodišnjim količinama. Imajući u vidu manjak padavina koji vlada u ovoj godini, nekako su prirodno oči uprte u jesen i predstojeću zimu, od kojih očekujemo da ovaj novonastali manjak amortizuju. Oktobar će, sa ovom promenom koja nam predstoji, svakako zakoračiti bitnije u tom pravcu.

Dakle, od početka oktobra imamo uspostavu zonalne cirkulacije u Evropi, ne baš prejake, ali sasvim dovoljne da se iznad Evrope uspostavi vremenski tip karakterističan za nju - cikloni sa Atlantika putuju utabanim stazama preko dalekog severa Evrope, dok je južnije iznad dobrog dela kontinenta u suprotnosti prisutan greben povišenog vazdušnog pritiska, odnosno anticiklona, sa centrom oko Azora. Zato smo i imali stabilno vreme na početku meseca.

U toku današnjeg i sutrašnjeg dana, ovaj greben spomenutog anticiklona počinje naglo da se širi iznad okeanskih voda Atlantika na sever, ka Britaniji. To uslovljava kratkotrajni prekid zonalne struje, čime se otvara put meridionalnom toku (sever - jug) iznad većeg dela evropskog kontinenta, tako da "odsečeni" ciklon iz te ciklonske serije, koji će centrom biti iznad Balktika, sada može u tom meridionalnom toku da povuče hladniju vazdušnu masu sa severa znatno dublje u evropsko kopno.

Izraženi hladni front će se veoma brzo premeštati iznad Evrope, te će već sutra ujutru stići do Balkana. Kada stigne do juga naše zemlje, sam prodor počinje dosta da se usporava, uz formiranje sekundarnog ciklona na jugu Jadrana, koji će dalje putovati ka Grčkoj, što je idealna situacija za obilne padavine, pre svega u južnoj polovini zemlje. Em su tada padavine jače, em se njihovo trajanje produžava.

Dakle, već sutra od prepodnevnih sati u nizijama, a nešto kasnije i na visini počinje advekcija te osetno hladnije vazdušne mase ka našim krajevima, uz pojačanje severnog vetra. Biće sve više oblaka, moguće su padavine već od prepodnevnih sati, ali će one prave, obilnije uslediti u južnijoj polovini zemlje u toku noći na subotu, te u subotu u prvom delu dana.

Na Kopaoniku bi konkretno od popodnevnih sati počeo da pristiže hladniji vazduh na visini, praćen pojačanim vetrom severnih smerova. Temperatura će brzo opadati, nevezano za kišne padavine slabijeg intenziteta koje su moguće od sredine dana. Već u večernjim časovima, temperatura će se spustiti dovoljno nisko, da iznad 1600m sve padavine budu u obliku snega.
 
Konkretizacija padavina će uslediti kasno uveče i u prvom delu noći, a onda od drugog dela noći, pa  sve do kasnih popodnevnih sati u subotu sledi glavnina padavina, koje će povremeno biti i jakog intenziteta. Sa jakim padavinama, te dodatnim prilivom hladnijeg vazduha, snežna granica će opasti na 1100 mnv u subotu u prvom delu dana, tako da će iznad 1400 mnv to biti pravo zatrpavanje, sa temperaturom u minusu. Duvaće i jak severoistočni vetar, pa se očekuje pravi zimski ambijent. Od kasnijih večernjih časova padavine u postepenom slabljenju, a u noći na nedelju bi usledio i njihov prestanak.
 
Sasvim je realno očekivati da će predstojeći snegopad na Kopaoniku doneti oko 35 cm snežnog pokrivača do nedelje ujutru, što je zaista impresivna količina za sam početak oktobra.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB