Na Kopaoniku održano Državno prvenstvo u preletu paraglajderom
22.8.2017. | 13:24 -> 13:30 | Takmičenja | KOMENTARI (0)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Ove godine srpski i poljski piloti paraglajdera održali su zajedno državno prvenstvo na Kopaoniku. Pobednik u nacionalnoj klasi je Vladimir Bačanin, najbolji u sport klasi je Miljan Petrović, a najbolji klub je SKSLB "Ares". Objedinjeno Državno prvenstvo Srbije i Poljske u preletu paraglajderom okupilo je na Kopaoniku 150 pilota tokom sedam dana. Kako je konkurencija bila otvorena, bilo je letača i iz Kine, Australije i mnogih evropskih zemalja. 

Maksimalan broj dozvoljenih takmičara, odlični vremenski uslovi i izuzetno jaki letački zadaci obeležili su ovo prvenstvo. Kopaonik je inače jednan od najboljih terena za paraglajding u ovom delu Evrope, zbog velike visine, konfiguracije terena, odličnih startova za poletanje i sjajnih termalnih strujanja. Ovog puta su piloti uspevali da lete na čak 3650 nadmorske visine, što je mnogo uticalo i na poboljšanje kvaliteta takmičenja. 

Najbolji srpski pilot na ovom takmičenju je Vladimir Bačanin iz paraglajding kluba "AIR 037". On je ovog puta uspeo da povrati titulu državnog prvaka iz 2014. godine koja mu je prošle godine iskliznula iz ruku zbog odličnog letenja Željka Ovuke iz Sportskog kluba slobodnog letanja i biciklizma "Ares", koji je ove godine trećeplasirani na državnom prvenstvu. Na drugoj poziciji u državi je Srđan Ristanović iz sportskog kluba "Dast devil". 

"Dugo i sa nestrpljenjem sam čekao ovo takmičenje, jer je konkurencija od 150 takmičara bila jaka, borba za plasman zagarantovana i želeo sam da vratim titulu državnog prvaka. Uslovi za letenje su bili odlični, kao i organizacija takmičenja. Poslednji dan je bio možda najbolji dan za letenje u istoriji srpskog paraglajdinga, od kada se organizuju takmičenja u Srbiji.

Trka je bila dugačaka 95 km, a ja sam uspeo da pređem gol liniju drugi, što me je dovelo do prvog mesta na našem državnom prvenstvu i četvrtog u generalnom plasmanu", sumira utiske Bačanin. 

U sport klasi najbolji je bio Miljan Petrović iz paraglajding kluba "Grunf", a za njim su se plasirali Dragomir Milićević iz sportskog paraglajding kluba "Berkut" i Nebojša Rosić iz SKSLB "Ares".

Najbolja ekipa u državi u 2017. godini je sastavljena od pilota iz SKSLB "Ares", a za njima slede aeroklub "Kumulus" i paraglajding klub "Sokolica". 

U ukupnom plasmanu, najbolji rezultat na ovom takmičenju ostvarili su Mihal Gierlah iz Poljske, Bogdan Bialka iz Poljske i Pavel Faron iz Poljske. Naši najbolje plasirani piloti su Bačanin (4), Ristanović (10), Ovuka (11). 

Takmičenje je obeležila i odlična organizacija paraglajding kluba "Golija" iz Raške, uz pomoć volontera iz Kancelarije za mlade.