In memoriam: Slobodan Kobi Mitrović - "otac" modernog Kopaonika
15.2.2017. | 14:01 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (1)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


13. februara 2017. godine, u 83. godini života napustio nas je Slobodan Mitrović, poznatiji kao Kobi Mitrović, još jedan od vizionara koji je programima i planiranjem dao značajan doprinos održivom razvoju u Srbiji i na Kopaoniku. Rođen je 1934. godine u Valjevu, završio je arhitekturu na Beogradskom Univerzitetu 1960. godine, a licence za ovlašćenog prostornog planera i urbanistu dobija 2003. godine. Karijeru je započeo u Ateljeu za arhitekturu i urbanizam 1962. godine, da bi već od 1970. godine bio jedan od osnivača Zajednice za razvoj Kopaonika, potom direktor organizacije Genex Kopaonik gde je sve do 1992. godine ostao i kao savetnik. Stručni saradnik i konsultant na Institutu za arhitekturu i urbanizam (IAUS) bio je skoro pune dve decenije. 

Nesebično je delio svoje znanje i svoja iskustva koja se ogledaju u više od stotinu prostornih i urbanističkih planova u Srbiji. Ruralni razvoj i razvoj turizma u ruralnim zonama bile su oblasti za koje se posebno zalagao. Inicirao je Pravilnik o proglašenju turističkog prostora, kao i mnoge strateške koncepte održivog korišćenja ruralnih predela u funkciji sprečavanja depopulacije stanovništva.
 
Ono po čemu su ga svi znali je i njegovo životno delo, izgradnja Turističkog centra Kopaonik između 1957. i 1993. godine Projektovanje takvog centra i u to vreme je za Srbiju to bila neverovatna priča, a izneta je na entuzijazmu, velikoj želji, snazi duha i moći ubeđenja jednog čoveka Slobodana Mitrovića. Na svoja leđa preuzeo je sav teret projekta, ali ga je znalački raspoređivao na saradnike. Uz podršku tadašnje političke elite uspeo je da iza sebe stavi, tada najveću jugoslovensku firmu Generalexport na čijem čelu je bio Miki Savicević.
 
Četiri dobrovoljne radne akcije u organizaciji Smučarskog saveza Srbije, mnogobrojna angažovana preduzeća i pojedinci, ogroman uložen novac (oko 130 miliona dolara), Generalexport najmoćnije preduzeće tadašnje Jugoslavije i planina kakva se poželeti može Kopaonik, su činioci koji potvrđuju grandioznost ovog projekta.
 
Kobi je bio inicijator, konceptor i rukovodilac projekta na izradi regionalnog plana područja Kopaonika. Kreator i rodonačelnik specifičnog kopaoničkog arhitektonskog stila i idejnih rešenja (Konaci, hotel "Grand", Bačište...) prilagođenog klimatskim i pejzažnim uslovima, narodnoj graditeljskoj tradiciji i humanom ambijentu. Bio je i autor i realizator prvog prostornog nordijskog i alpskog skijališta u Srbiji, na Kopaoniku i glavni i odgovorni urbanista Turističkog centra Kopaonik od 1970 do 1992. godine. Kobi je takođe bio i jedan od osnivača PSD Rtanj.  
 
Angažovan je bio i na uređenju drugih planina poput Tare, Golije, Stare planine, Prokletija, Vlasine, Šar planine, Zlatibora, Bjelasice, Žabljaka... Nije dočekao realizaciju uređenja kompleksa valjevskih planina sa centrom oko brane Rovni na Jablanici, gde će se podići i akva park. 
 
Komemoracija će biti održana u ponedeljak, 20.2.2017. godine na Novom groblju sa početkom u 11:30 časova.