Frontovi na rubu anticiklona početkom sedmice daju kratkotrajni prekid monotonije
24.12.2016. | 20:19 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (6)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Decembar će svakako ostati upamćen po totalnoj dominaciji pola visokog vazdušnog pritiska, odnosno anticiklona iznad ogromne oblasti Evrope.  U pogledu toga, situacija se na polju pritiska neće bitnije menjati ni dalje sveukupno gledano. Ipak, jedna mala promena u poziciji centra anticiklona  doneće napokon prekid stabilnog i dosadnog vremena.

Pomicanjem dakle gore spomenutog centra anticiklona sa Balkana zapadnije, ka centralnoj i zapadnoj Evropi omogućiće da nas rubno, na tom istočnom anticiklonarnom delu kače frontovi sistema koji se premeštaju daleko severnije i istočnije od naših krajeva.
 
Prvi, topli front stiže do naših krajeva u toku noći između nedelje i ponedeljka. Topli front znači da nam neposredno uz tu padavinsku masu, kao i iza nje pristiže topliji vazduh. Padavine bi krenule u vidu snega, te bi kao takve ostale do kraja u višim planinama, uključujući i Kopaonik, dok bi u nižim visinama sneg prešao u kišu prodorom toplijeg vazduha. Treba očekivati oko 3 do 4 mm padavina, što na negativnim temperaturama može dati 6 do 7 cm snega. Vetar će od nedelje uveče biti u pojačanju, pretežno zapadnih pravaca.
 
U ponedeljak prepodne ili sredinom dana sledi prestanak padavina. Maksimalna temperatura bi bila oko nule.
 
U utorak sledi hladan front, sa severa i severozapada, uz čiji će prolazak dunuti pojačan severac. Očekuje se i intenzivnije zahlađenje prema sredini dana. Biće izvesno i brzopoteznog padavinskog sistema vezanog uz sam front, koji će doneti brdsko-planinskim predelima još nešto snega (5 do 6cm). Nakon prelaska te oblačnosti uslediće kratkotrajni prestanak padavina.
 
Od srede do četvrtka ujutru, bićemo na samoj frontalnoj liniji toplijeg vazduha malo zapadnije i znatno hladnijeg istočnije od nas. Padavinski sistem bi se premeštao u takvoj situaciji direktno preko naših krajeva, sa glavninom padavina (bar kako se sada čini) u sredu popodne i uveče. S obzirom na jaku severnu struju, valjalo bi očekivati nešto značajnije količine snega. Modeli uglavnompredviđaju do 10mm padavina, ali poznajući mikro klimu Kopaonika u povoljnoj severnoj struji, ne bi bilo iznenađenje da bude i 20-ak cm snega.
 
Od četvrtka popodne stabilizacija, ali uz dalji priliv hladnoće, pa bi u petak i subotu bilo vrlo hladno, sa maksimumima oko -10 stepeni (posebno petak). U sredu i četvrtak duvaće jak, povremeno olujni severni vetar, posebno u višim zonama planine. Vetrovito i u petak, ali za nijansu manje u odnosu na prethodna dva dana. U subotu bi vetar trebao značajnije da izgubi na snazi, ali bi i dalje bio severnih pravaca.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB