Intenzivno zahlađenje ove sedmice uz nešto snega, odlični uslovi za veštačko osvežavanje
26.11.2016. | 19:38 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (7)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Sve do samog kraja aktuelna sedmica će ostati u znaku vremena znatno toplijeg od proseka, posebno na visinama, jer je tu bio zastupljen najintenzivniji dotok toplog vazduha na prednjoj strani ciklona koji se danima obnavlja u zapadnom Sredozemlju. "Ostaci" tog ciklona, koji prelazi u fazu gašenja, postepeno pristižu ka našim krajevima u toku ovog vikenda. No, glavna stvar za Kopaonik je dešavanje na krajnjem severu Evrope.

Razvojem pratećeg anticiklona u toj ciklonskoj seriji na severu, u oblasti između Britanije i Islanda, napokon se stiču uslovi da se intenzivnija hladnoća, koja je već duže vremena prisutna na severu i severoistoku, posebno u evropskom delu Rusije te dalje u Sibiru, pokrene delom prema našim krajevima preko centralne Evrope. Međutim, kako je prodor hladnoće previse brz i previse okomit preko kontinenta, neće biti prostora da Jadran odreaguje na vreme, odnosno nova ciklogeneza će se u njemu, pod dejstvom ove hladnoće aktivirati kada padavinski sistem u sklopu toga bude jako daleko od naših krajeva, negde iznad Grčke.

U nedelju, uglavnom kasnije uveče te tokom noći dalje ka ponedeljku ostaci oblačnog sistema gore spomenutog ciklona u gašenju doneće i nešto padavina iznad naših krajeva. U početku bi to malo mogla biti i kiša ili susnežica, ali kako se taj termin prisutnih padavina poklapa sa početkom advekcije hladnoće sa severa, brzo bi te slabije padavine prešle u sneg, koje bi kasnije kroz noć padao na temperaturi u sigurnom minusu, uz jak severni vetar. Valjalo bi očekivati manji snežni pokrivač do jutra.

Ponedeljak bi bio veoma hladan, uz jak severni vetar, te povremene snežne padavine, uglavnom u prvoj polovini dana. Krajem dana bi se oblačnost stanjivala, te bi se moglo i delimično razvedriti.

U utorak nakon nešto više oblaka ujutru i prepodne, tokom dana se očekuju periodi sa dužim sunčanim intervalima, ali će biti ledeno i vetrovito uz maksimalnu temperaturu oko -10 stepeni.  

U sredu nešto toplije, ali i dalje jako hladno, uz povećanje oblačnosti, posebno prema kraju dana.

U četvrtak i petak još malo toplije, jer ćemo biti na granici nešto hladnijeg vazduha u sklopu ciklona koji će se izmeštati severnije i istočnije, te toplijeg vazduha zapadnije na grebenu azorskog anticiklona. Srećom, otopljenje će manje biti izraženo u nizijama, pa bi na Kopu temperature ostale malo ispod nule, uz dosta oblaka, te možda moguće tek sasvim slabe snežne padavine, jer će glavninom sve kupiti susedni Karpati.

Zaključak je jasan, prirodnog snega neće biti mnogo, šta više izgledan je tanak pokrivač od nekoliko santimetara, čisto za lep ambijent. Međutim topovi za pravljenje veštačkog snega će dobro iskoristiti predstojeće zahlađenje, te će pripomoći da se stvori sto više zaliha veštačkog snega na stazama koje se pripremaju za ski opening.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB