I u narednom periodu meteorološka monotonija (FOTO)
21.11.2016. | 12:56 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (4)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Periodu koji je dominirao duže vreme sa čestim i neretko obilnim padavinama, potpuno očekivano i zdravorazumski je morao doći kraj. Sasvim je izvesno da će takvo stanje potrajati i u narednom periodu. Iznad naših krajeva vladaće polje visokog vazdušnog pritiska, što će obezbeđivati uglavnom vedro nebo. Do srede, bićemo na krajnjem zapadnom rubu anticiklona koji je sa svojim centrom iznad Rusije i koji podržava košavsku situaciju, dok će kasnije anticiklon zavladati nad središnjim delom Evrope, pa će doći do skoro potpunog izostanka strujanja iznad naše zemlje.

Dakle, do srede tipična košavska situacija, sa maglom na istoku zemlje i u dolini Timoka, dok je u ostatku zemlje, tj. sa druge strane Karpatsko-Balkanskog masiva sunčano i vedro, sa dosta vetra u košavskom području i na planinama. Nakon toga dolazi do smirivanja vetra i strujanja generalno, što bi rezultiralo češćom maglom ili inverzijom, dok bi se u višim predelima i dalje zadržalo vreme sa puno sunca.

Konkretno za Kopaonik, temperature se na visini neće nešto bitnije menjati do vikenda, odnosno ostaju dosta iznad proseka za ovo doba godine, te će maksimumi najčešće biti par stepeni ispod dvocifrenih vrednosti. Do sreće će biti umerenog i pojačanog vetra sa juga i jugoistoka, dok bi kasnije vetar oslabio te se okrenuo na zapadni i jugozapadni.

Što se samog snežnog pokrivača tiče, videli smo da je tokom prethodnog zahlađenja napravljena i veća količina veštačkog pokrivača. Veštački sneg se ponaša skoro pa identično kao prirodni, sa tek za nijansu boljom otpornošću na visoke temperature i vlagu. Ipak, kao i prirodni, koji je već na izmaku, topiće se i veštački sneg u narednom periodu. To se posebno odnosi na period do srede, jer iako vlaga nema neke visoke vrednosti, vetar koji će biti prisutan i u značajnijoj meri pospešivaće brže topljenje snega.

Nakon srede, sa slabljenjem vetra i dodatnim sniženjem vlage, napokon bi sneg morao malo bolje da izdržava visoku temperaturu. Ipak, ono što bi moglo sasvim da dokrajči sneg jeste nadolazak oblaka i padavina sa sledećim pogoršanjem vremena u našim krajevima, koje će u početku biti u obliku kiše zbog napumpane toplote iznad naših krajeva.
 

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB