Prvi sneg u sezoni 2016/2017. na Kopaoniku (FOTO)
6.10.2016. | 13:55 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (2)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Prizori sa web kamera ovog prepodneva su obradovali mnoge skijaše i ljubitelje planine i zimskih sportova. Međutim to je ipak samo prvi sneg, uvertira svega onoga što kasnijim odmicanjem kalendara i početkom same ski sezone sledi. Jedno od pitanja koje se odmah većini nameće je da li je sneg poranio, te ima li taj prvi sneg i njegov datum ikakve veze sa samom sezonom.

Datum prve pojave snega i prvog snežnog pokrivača mogu da se razlikuju. Merljivim snegom (za statistiku) se smatra svaki sneg čija visina prelazi bar 1cm.

Samo padanje snega može teoretski da se javi već krajem prve dekade septembra, jer već tada u slučaju izraženog hladnog fronta sa okeana, praćenog padavinama, pri kraju padavina može doći do prelaza kiše u susnežicu i sneg, te eventualnog i formiranje snežnog pokrivača.

Sam datuma prvog snežnog pokrivača zahvata jako široki spektar od kada postoje merenja na Kopaoniku. Beležen je od početka septembra pa do kraja novembra. Na primer, pretprošle godine je to bio 23. septembar, a prošle 23. oktobar. Ako bi uzeli generalno srednju vrednost, datum prvog snežnog pokrivača bi bio negde između 10. i 15. oktobra, dakle ovaj današnji sneg je relativno poranio u odnosu na taj prosek.

Ipak, jedna stvar vezuje gotovo sve dane sa prvim snežnim pokrivačem, a to je da traju jako kratko, u gotovo 90% slučajeva tek dan ili dva. Ono što još vezuje veliki deo prvih snegova je da su obično vrlo male visine, približno u 85% slučajeva su manji od 5cm, dok su velike visine tipične kada prvi sneg okasni (tj. padne u novembru).

Prvi snegovi su karakteristični za gore spomenute izražene frontove sa okeana i to sa severozapada. U tome je ovaj današnji sneg istupio, jer je on posledica visinskog ciklona koji se u naše krajeve spustio sa severoistoka Evrope. Kao takav, krećući se preko kopnenog dela Evrope, nije imao potencijala da donese bilo kakve ozbiljnije padavine.

Što se tiče pitanja da li na osnovu prvog snega možemo bilo šta zaključiti o kvalitetu ski sezone, odgovor je naravno negativan, jer ne postoji apsolutno nikakva paralela u podacima sa time. Sinoptička situacija u ovako ranijem delu jeseni nam nije nikakav pokazatelj onoga što sledi kasnije.

Inače, ovo danas je ionako bila samo uvertira, uz eventualni centimetar ili dva snega. Šansa za malo konkretniji sneg je petak, kada će nam na uz već postojeću hladnoću stiže novo oformljeni ciklon iz Jadrana.

U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB