Avantura park Kopaonik
Aktivni odmor na Kopaoniku | KOMENTARI (15)


Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i vršilac dužnosti direktora JP "Skijališta Srbije" Dejan Ćika otvorili su zabavni "Avantura park" na Kopaoniku u ponedeljak, 28. avgusta 2017. godine u 12 časova. Avantura park se prostire na površini od oko 2000m2 i sastoji se od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka, kao što su pešački most, poligon za najmlađe, figure za provlačenje, mini zip lajn, veliki šah, krugovi za sinhrono hodanje, penjalice, brdo za provlačenje i spuštanje, kućica za igru, penjanje, mini trampolina, stazice, mesto za odmor za roditelje.... Ovaj sadržaj namenjen je za decu i za odrasle, a može se koristiti tokom cele godine. 

Izgradnju „Avantura parka“, koji posetiocima nudi dodatne zabavne sadržaje, finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u cilju unapređenja turističke ponude na Kopaoniku.

Kopaonički avantura park sadrži tri celine:

Prva celina predviđena je za odrasle i decu i sadrži 14 prepreka/staza na visini od 4m i više. Prepreke su takve konstrukcije da će moći da ih koristi velika većina korisnika. Park jei slobodno-stojeći, bez oslanjanja na postojeće drveće, a radi što boljeg uklapanja u sredinu, konstruktivni delovi će se graditi od crnog bora.

U okviru prve celine parka (za decu i odrasle) postoje sledeći sadržaji: gelenderi (zip line), viseći mostovi, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže od užadi, cik-cak mostovi, prečka-most, kretanje surf daskom ili sankama i sl.

Druga celina je projektovana za decu, početnike i obuku i sadrži 10tak prepreka/staza na visini nešto iznad zemlje. U okviru ovog dela parka oprema je maksimalne bezbednosti. Kompozicija je atraktivnih boja i oblika sa mnoštvom zanimljivih detalja što će igru učiniti interesantnom.

Treća celina je "agiliti poligon“ za najmlađe korisnike od 4 do 10 godina. Ovaj deo parka koristiće se bez osiguranja uz nadzor roditelja i radnika parka.

Sadrži 6 staza/prepreka tipa: mreže, penjalice, valjci/panjići, balans greda, zid za penjanje, viseći mostić i sl. Zona je vizuelno oivičena kanapima, vertikalnim subićima i kamenjem. Na slobodnoj površini su: penjalice u kombinaciji kocke i kvadra, uzvišenja pokrivena prirodnom ili veštačkom travom sa ugrađenim cevima za provlačenje, penjalicama i toboganom za spuštanje, kulu sa pratećim mobilijarom (zid za penjanje, tobogan, viseća mreža, penjalica, mostić i sl.). Kula je uklopljena u postojeće drveće da bi izgleda kao kućica na drvetu, atraktivnih boja, zanimljivih oblika, prozora, ograde, krovića i sl.

Montirani su prstenovi oko jednog drveta, sa kožnim vezovima za cipele za potrebe sinhronizacije pokreta pri kretanju u krug. 10-15 stabala ofarbana su do visine oko 1.5m različitim bojama. Postavljeno je i par različitih figura u obliku životinja od drveta tipa bube, bik, ovčica i sl. na koje će se deca penjati ili se ispod njih provlačiti.

Pored svega napravljena je i instalacija mini Zip lajna dužine oko 20m za najmlađe korisnike, pri čemu će korisnici držati šipku sa diskom/tanjirom na donjem kraju. Šahovsko polje sa drvenim figurama je takođe izgrađeno.

Na ulazu u park izgrađen je drveni mostić kojim se preskače instalacija boba na šinama.

Cena korišćenja Avantura parka u trajanju dva sata je 450 dinara.