Radovi na izgradnji avantura parka (FOTO)

15. jul 2017. | 13:58 | Investicije

Kopaonik će u avgustu mesecu tekuće godine dobiti još jednu adrenalinsku atrakciju - avantura park. Prva faza izgradnje ovog novog letnjeg sadržaja je u završnoj fazi. Kada se kompletna gradnja završi, park će se prostirati na površini od 900 kvadratnih metara u okviru prostora koju zahvata instalacija boba na šinama. 

Planirani kopaonički avantura park sadržaće tri celine.

Prva celina predviđena je za odrasle i decu i sadržaće minimalno 14 prepreka/staza na visini od 4m i više. Prepreke će biti takve konstrukcije da će moći da ih koristi velika većina korisnika. Park će biti slobodno-stojeći, bez oslanjanja na postojeće drveće, a radi što boljeg uklapanja u sredinu, konstruktivni delovi će se graditi od crnog bora.

U okviru prve celine parka (za decu i odrasle) predviđeni su sledeći sadržaji: gelenderi (zip line), viseći mostovi, viseće mreže, Tarzan lijane, paukove mreže od užadi, cik-cak mostovi, prečka-most, kretanje surf daskom ili sankama i sl.

Druga celina je projektovana za decu, početnike i obuku i sadržaće minimalno 10 prepreka/staza na visini nešto iznad zemlje. Ovaj deo će se koristiti kao nezavisna celina ili da će biti povezan sa prvom celinom.

U okviru ovog dela parka ponuđač mora predvideti zanimljive sadržaje, sa opremom maksimalne bezbednosti. Kompozicija je atraktivnih boja i oblika sa mnoštvom zanimljivih detalja što bi igru učinilo interesantnom.

Treća celina će biti "agiliti poligon“ za najmlađe korisnike od 4 do 10 godina. Poligon je predviđen za izgradnju na zemlji, a maksimalna visina prepreka će biti do 2m. Ovaj deo parka koristiće se bez osiguranja uz nadzor roditelja, radnika parka...

Sadržaće minimalno 6 staza/prepreka tipa: mreže, penjalice, valjci/panjići, balans greda, zid za penjanje, viseći mostić i sl. Zona će vizuelno biti oivičena kanapima, vertikalnim subićima i kamenjem. Na slobodnoj površini predviđene su: penjalice u kombinaciji kocke i kvadra, uzvišenja pokrivena prirodnom ili veštačkom travom sa ugrađenim cevima za provlačenje, penjalicama i toboganom za spuštanje, kulu sa pratećim mobilijarom (zid za penjanje, tobogan, viseća mreža, penjalica, mostić i sl.). Kulu će biti uklopljena u postojeće drveće da bi izgleda kao kućica na drvetu, atraktivnih boja, zanimljivih oblika, prozora, ograde, krovića i sl.

Predviđeni su i paralelni prstenovi oko jednog drveta, sa kožnim vezovima za cipele za potrebe sinhronizacije pokreta pri kretanju u krug. 10-15 stabala ofarbaće se do visine oko 1.5m različitim bojama. Biće postavljeno i par različitih figura u obliku životinja od drveta tipa bube, bik, ovčica i sl. na koje će se deca penjati ili se ispod njih provlačiti.

Pored svega navedenog praviće se i instalacija mini Zip lajna dužine oko 20m za najmlađe korisnike, pri čemu će korisnici držati šipku sa diskom/tanjirom na donjem kraju. Šahovsko polje sa drvenim figurama je takođe u planu.

Za šetnju kroz park planirane su stazice u određenim zonama, a za ulazak u park predviđen je drveni mostić kojim se preskače instalacija boba na šinama.