Uprkos visokim temperaturama na Kopaoniku se i dalje skija (FOTO & VIDEO)
6.4.2016. | 01:00 -> 02:02 | Autorski tekstovi | KOMENTARI (7)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Verovali ili ne na kopaoničkim stazama i dalje ima snega za skijanje ali nema skijaša. Uprkos visokim temperaturama, aprilsko skijanje na Kopaoniku je i dalje moguće uz preduslov ranog izlaska na stazu. Trenutno je u funkciji 11 žičara, 15 staza i 16 ski puteva, a skijaša je preko nedelje vrlo malo te staze drže od 9 do 12 časova sasvim solidno, čak možemo reći da je skijanje u tom periodu i kvalitetnije nego u dobrom delu februara, kada je vreme bilo izuzetno nepovoljno za skijanje.

Dok god se zadrži mirno, sunčano i vreme sa nižom vlažnošću vazduha možemo očekivati dobro prepodnevno skijanje. Obzirom da smo ipak kalendarski zagazili u proleće, popodnevni boravak na planini nije rezervisan za skijanje već je naš savet da provedete vreme u nekoj od kopaoničkih bašti uz dobar zaštitni faktor.
 
I na kraju moramo da se osvrnemo na nedostatak sluha za produžetak sezone svih turističkih radnika na Kopaoniku. U ovom skijaškom periodu jednostavno moraju cene svih usluga, počevši od ski karti pa na dalje, da budu daleko niže kako bi se stvorio preduslov za koliko toliko veću posećenost.
 
JP "Skijališta Srbije" moraju da pronađu način da menjaju cene ski karti u letu i da ne zavise od cenovnika koji odobri Vlada Srbije u novembru mesecu. Restorani, kafići, ski servisi i drugi turistički subjekti usmesto da budu zatvreni potrebno je da akcijski podrže produžetak sezone. Sa druge strane naša skijaška kultura je i dalje na jako niskom nivou. Skijaši i dalje ne mogu da shvate da ako se u gradu sedi u bašti da to automatski ne znači da nema skijanja na planini. I autor ovog teksta je lično bio iznenađen stanjem snega na stazama obzirom da je proveo prethodnih par dana van Kopaonika na neverovatnih +27C za ovo doba godine. Sve su to "dečije bolesti" koje već jednom moramo da preležimo na Kopaoniku.
 
Ski opening je već postao tradicija i svake godine je sve masovniji i masovniji. Činjenica je da je nekoliko puta masovno održan i bez snega odnosno skijanja. Zašto onda u aprilu, kada gotovo uvek ima snega za skijanje, kada je dan duži i kada je vreme zasigurno neupordivo lepše, ne bi moglo da se organizuje zatvaranje sezone po promotivnim cenama ski karti, smeštaja, hrane i pića uz kvalitetan zabavni program ali ovog puta na otvorenom?
 
Ne treba izmišljati toplu vodu, već samo preslikati akcije posvećene zatvarnju sezone u stranim skijaškim centrima. Jako je tužno gledati gotovo potpuno praznu planinu, na kojoj i dalje solidno može da se skija. Iako je ovo verovatno jedan od najvećih turističkih izazova za Kopaonik, to prosto mora da se u skorijoj budućnosti promeni ali samo uz zajedničko učešće svih turističkih kopaoničkih subjekata.