Prioriteti: Izgradnja novih staza uz postojeće žičare
8.1.2016. | 01:00 -> 02:24 | Investicije | KOMENTARI (14)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Plan investicionih ulaganja u ski centar Kopaonik trenutno se koriguje prema Ekspertizi od strane Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Na osnovu važećeg prostornog plana za Nacionalni park Kopaonik iz 2009. godine, Master plana za turističku destinaciju Kopaonik iz 2010. godine i uz pomenutu korekciju prema Ekspertizi iz 2015. godine, prioritetno se planira izgradnja novih staza uz postojeće žičare.
 
Predmet Ekspertize je bila analiza mogućnosti i ograničenja za razvoj nove turističke infrastrukture, pre svega žičara i ski staza u okviru prostora alpskog skijališta Ski centra "Kopaonik", a polazeći od prioriteta koje je utvrdilo i predložilo JP "Skijališta Srbije" tokom 2015. godine, kada je ekspertiza i naručena.

JP ''Skijališta Srbijeˮ su na ekspertizu dostavila predlog za definisanje trasa ski staza uz postojeće instalacije i to uz sledeće žičare:

  • Gvozdac - staze 19c i 19d;
  • Krčmar - staze 21c, 21d, 21e i 21f;
  • Pančić - staza 4d;
  • Karaman - staza 10e;
  • Duboka 2 - staze 20c i 20d;
  • Duboka 1 - staze 6c, 6b i 6d i
  • Sunčanu dolinu - staza 1c.

Sva predložena rešenja su pokrenuta na inicijativu portala infoKOP i kao takva prihvaćena od strane JP "Skijališta Srbije".

Više o tome možete pročitati ovde >>>


Slika 1 - Predlog "Skijališta Srbije"
Slika 2 - Rešenja moguća po Ekspertizi
Slika 3 i naslovna slika - Rešenje po Master planu za Kopaonik

Gvozdac - staze 19c i 19d

Predlog "Skijališta Srbije" podrazumeva prosecanje dve nove staze 19c i 19d ukupne dužine oko 2.5 km. Staze bi se nalazile na potezu između vrha Vučak, odnosno izlazne stanice ski lifta Karaman i postojeće nove šestosedne žičare Gvozdac.

Sam master plan je delimično modifikovan. Prvih stotinak metara obe staze idu istom trasom, a zatim se račvaju na levi deo 19d, koji je trasiran paralelno sa off piste stazom "Lavina", dok desni deo trase 19c prolazi ispod šestoseda i uliva se u postojeću stazu 19, za koju je predviđeno proširenje celom dužinom.

Ekspertizom je utvrđeno da se podržava predlog trasa ovih ski staza.

Da se podsetimo, krajem 2014. godine, od strane Zavoda za zaštitu prirode, izdato je Rešenje o lokacijskoj dozvoli za ski staze Gvozdac 19c i 19d.
 
Više o ovome možete pročitati ovde >>>

Krčmar - staze 21c, 21d, 21e i 21f

Predlog "Skijališta Srbije" podrazumevao je izgradnju četiri nove staze. Staze 21d (200m), 21e (900m) i 21f (900m) bi polazile sa vrha Beđirevac i završavale bi se kod početne stanice novog šestoseda Krčmar. Staza 21c, ukupne dužine 400m, odvaja se na levo pre ulaska u šumski deo postojeće staze Krčmar i završila kod početne stanice žičare Duboka I.

Ekspertizom je utvrđeno da se ne prihvataju rešenja novih trasa ski staza zbog konfiguracijske neusaglašenosti između nagiba terena i minimalnih nagiba ski staza (deo trasa ide uzbrdo, a deo trasa zahteva velika zasecanja terena i potrebne velike seče čiste šumske sastojine.

Predloženo je kao jedino opravdano rešenje da se umesto novih ski staza, vrši proširenje postojeće ski-staze na potreban kapacitet skijaša, odnosno da se formira paralelna staza sa manjom modifikacijom kako bi se bolje iskoristili konfiguracijski uslovi. Nova staza bi kod nekadašnje međustanice dvoseda Krčmar nastavila pravo i sa druge strane novog šestoseda Krčmar usmerila bi skijaše do početne stanice.
 
Ova staza zadovoljava FIS standard za ženski spust i muški super G.

Pančićev vrh - staza 4d

Predlog "Skijališta Srbije" podrazumevao je izgradnju nove staze 4d, ukupne dužine 500m, predviđene Master planom za Kopaonik, koja bi se nalazila između postojećih staza 4a i 4b.

Ekspertizom je utvrđeno, za razliku od predloga iz Master plana Kopaonik, da se ne prihvati nova trasa ski staze 4d zbog blizine postojećih staza i potrebne velike seče čiste sastojine šuma.

Karaman - staza 10e

Skijalista Srbije su predložila da se gradi staza 10e dužine oko 900m koja bi se trasirala sa druge strane žičare Karaman u odnosu na postojeću ski stazu 10.

Ni ovo rešenje nije moglo da se prihvati zbog postojećih granitnih blokova u gornjoj zoni i potrebne velike seče čiste sastojine šuma na celoj trasi. Takođe, ova staza će izgubiti funkciju, jer se će se tok skijaša preusmeriti na predložene ski staze uz planiranu žičaru „Vučak”.
 
Više od tome možete pročitati ovde >>>

Duboka 2 - staze 20c i 20d

Predlog "Skijališta" koji je poslat na ekspertizu je bio da se izgrade dve nove staze 20c i 20d koje praktično predstavljale jednu stazu, ukupne dužine 1200m. Staza bi polazila sa vrha Karaman greben, a trasa bi išla paralelno sa delom staze Duboka 6a i ulivala bi se u veznu stazu Duboka I – Krčmar.

Rešenje takođe nije prihvaćeno zbog konfiguracijskih uslova i potrebne velike seče čiste sastojine šuma.

Duboka 1 - staze 6c, 6b i 6d

Možda najzanimljiviji predlog Skijališta je bio za izgradnju novih staza na lokaciji Duboka I. Staza 6c, dužine 1500m, je modifikovan predlog iz Master plana čija bi trasa išla celom dužinom levo od postojeće žičare Duboka I, gledajući sa izlazne stanice. Staza 6b, dužine 700m, bi se nalazila između crvene i crne Duboke, dok 6d predstavlja veznu stazu Suvo rudište – Krčmar.

Nažalost, ni jedna od tri ponuđene staze nije prihvaćena zbog potrebne velike seče čiste sastojine šuma.

Sunčana dolina - staza 1c

Sa predloženom trasom staze 1c, koja se nalazi nedaleko od Meteorološke stanice Kopaonik, ekspertiza se složila uz paralelno pomeranje trase iz zone šuma u zonu livada, kako bi se izbegla nepotrebna seča šume.
 
I na kraju da podesetimo da je za prosecanje svih navedenih staza, koje su ekspertizom utvrđene kao moguće, potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, kao i Šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase.
 
Pročitajte još: