Prognoza vremena za Ski opening 3-6. decembar
30.11.2015. | 14:29 -> 15:57 | Vremenska prognoza | KOMENTARI (8)
| | | | | | |

URL je iskopiran!


Što se izgleda vremena u toku samog Ski openinga tiče, objasnimo prvo sinoptičku situaciju u kojoj ćemo se nalaziti. Iznad naših krajeva, kao uostalom i iznad čitave južne i dela centralne Evrope, dominiraće prostran anticiklon, koji sve ciklone i njima pripadajuće frontove gura nešto severnije od nas. Glavne odlike ovakve sinoptičke sitacije su stabilno vreme, bez vetra, uz otopljenje na visinama i inverzije u nižim krajevima.

Jedino malo odstupanje će biti u subotu krajem dana, kada će front koji bude prolazio severnije uspeti svojim "repom" da donese nešto hladnijeg vazduha na visini.

Posvetimo se prvo vremenu u sredu. Preko naših krajeva će prolaziti dosta rubne oblačnosti sistema koji su severnije, pa bi u toku većeg dela dana preovlađivalo pretežno oblačno vreme. Vreme bi bilo tiho ili uz tek slab zapadni vetar. Maksimum bi bio oko nule, uz tipično 70-ak procenata vlage.

U četvrtak bi se ta oblačnost razišla, pa bi dan bio uz puno sunca. Vetar bi bio slab, pretežno jugozapadni. Maksimalna temperatura u toku dana u bitnijem plusu, svakako preko 5 stepeni, ali uz dosta nisku vlažnost, verovatno oko 35-40% u najtoplijem delu dana. Što je najbitnije, u večernjim i jutarnjim časovima temperatura bi brzo opala, pa bi bilo mraza.

Petak bi bio bukvalno preslikan kao četvrtak, a u subotu bi bilo svežije, zbog već pomenutog dotoka nešto hladnijeg vazduha između petka i subote. Vetar bi prolazno okrenuo na severoistočni, a takođe bi, pre svega u prvom delu dana moglo biti prolaznog umerenog naoblačenja. U nedelju bi bilo sunčano, za nijansu toplije, bez vetra i uz nisku vlagu.

Iako će tempetrature biti u plusu, uz topljenje snega, dve jako povoljne stvari nam idu na ruku. Niska relativna vlažnost vazduha povoljno će uticati na stanje staza. Kako će temperatura tačke rose, zbog niske vlage, biti u minusu, sneg će se dobro "izboriti" sa temperaturama u plusu, pa samim tim i staze za skijanje.

Zahlavljujući i jutarnjim mrazevima, napraviće se i "korica" pri vrhu snega, koja će snežni pokrivač još više štititi od topljenja. Druga povoljna stvar je naravno izostanak bilo kakvog jačeg vetra, koji bi stvarao fenski efekat. 

Pogledajte još:
 

Za predstojeću ski sezonu, web portal infoKOP je pripremio potpuno novu prognozu vremena za Kopaonik. Od sada, putem naših web stranica, možete pratiti detaljnu kratkoročnu i dugoročnu vremensku prognozu za Kopaonik u vidu grafičkih meteograma. Meteogrami i detaljne tabele se automatski ažuriraju i pokazuju predviđeno stanje vremenskih prilika na svaka tri sata narednih 48 časova odnosno svakih šest sati narednih 10 dana.
 
U prilogu ovog članka možete videti meteogram za narednih 10 dana, a na sledećem linku pogledajte i našu novu detaljnu vremensku prognozu za Kopaonik >>>

Za infoKOP: Ivan Nikolendžić - KimiVB